• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meddig fájhat egy fog?

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Továbbra sem látták el azt a fogyatékos kislányt, aki július közepe óta akut fogfájással él.

Ugyanis a kezelésére kijelölt állami egészségügyi intézmények - úgy tűnik szabálytalanul - sorra elutasították, majd pedig 21 hetes "várólistára" tették – olvasható a Népszava – online oldalán.

Hatáskör hiányában elutasító, bár informatív választ kapott az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) az az édesanya, akinek 14 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekét, akut fogfájása ellenére csaknem 21 hetes várakozásra kötelezték az állami egészségügyben. Az OEP szerint ők megkötötték a finanszírozási szerződéseket, így ma Magyarországon 15 állami kórházban kell altatásos fogmegőrző kezelést végezni a fogyatékos kiskorúak számára.

Azt is kiemelték: "a fogászati szolgáltatók területi ellátási kötelezettség nélkül működnek. Ennek megfelelően, minden megjelenő biztosítottat - az ország bármely területéről - kötelesek fogadni, tehát a fogászati ellátást finanszírozási okokból nem tagadhatják meg." Ám az érintett édesanyával korábban több intézményben azt közölték: csak a saját megyéjükben illetékesek.

De a család Budapesten él, így itt kellene kezelni a kislányt. Erre három helyen is lenne lehetőség, csakhogy e kórházak egyikében elutasították ezt, egy másikban pedig féléves várakozásra ítélték.
Mint korábban írtunk róla – olvasható a lapban - a kislány édesanyja azt követően fordult a nyilvánossághoz és az illetékes hatóságokhoz, hogy a lakhelyükhöz tartozó, területi gyermekfogászati rendelőben kapott beutalón szereplő ellátóhely, a Semmelweis Egyetem (SE) Gyermekfogászati Klinikája nem vállalta az ellátást. Azt állították, hogy múlt novemberben "megtiltották" nekik ezt az ellátást, így már csak foghúzást vállalnak a fogyatékos gyermekek számára. Ezért az összevont Heim Pál és Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjébe irányították a gyermeket, amely szintén szerepel az OEP listáján. Itt azonban telefonon azt közölték: leghamarabb 2012 decemberére van műtéti (altatásos beavatkozásra) időpont, a kislányt pedig addig fel sem veszik a várólistára, amíg augusztus 24-én, azaz egy hónappal a bejelentkezés után meg nem vizsgálják. Az édesanya ezután betegjogi képviselőhöz fordult, így mégis sikerült egy júliusi időpontot kapniuk, és a gyerek felkerült egy füzetben vezetett várólistára, ám el nem látták.

Ehhez képest az OEP levele szerint: "nem helytálló a fogászati szolgáltatók azon hivatkozása, mely szerint az altatásos fogászati kezelést, illetve az OEP kizárólag foghúzást finanszírozna, a fogmegtartó kezeléseket pedig nem fizeti ki. Az OEP a finanszírozási szerződéssel rendelkező fogászati, egészségügyi szolgáltatók részére minden olyan ténylegesen elvégzett fogászati beavatkozást finanszíroz, amely a teljesítmény jelentésében szerepel és a miniszteri rendeletben foglalt feltételeknek megfelel".

A GYEMSZI korábban azt közölte – írja a lap – „az egészségügyi szolgáltatók esetében akut ellátásban nem értelmezhető sem az előjegyzési-, sem a várólista".

Bár ellenőrizhetetlen, hogy létezik-e a nem hivatalos várólista, a kislányt továbbra sem műtötték meg, azóta is fáj a foga, rendszeresen fájdalomcsillapítókat kap, a szükséges ellátására pedig januárig várnia kell. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vizsgálatot indított, melyben ki fognak térni arra is: "az ellátási igény valóban sürgősséginek minősült-e". Miután a gyermek foga fáj, és a körzeti szakorvos sürgős ellátását kérte a beutalóval, vélhetően nem tarthat sokáig e kérdés kivizsgálása.

Az ide-oda küldözgetett édesanya szerint a helyzet tarthatatlan, de korántsem egyedi. Mindenképpen végigjárja a megfelelő jogorvoslati utakat, még akkor is, ha ez nem is segíti a lánya gyorsabb ellátását. Alapjogsérelemnek tartja ugyanis, ami az amúgy is kiszolgáltatott fogyatékos emberekkel az állami egészségügyben történik.