• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Meddig terjed térben az orvos felelőssége?

Lapszemle Forrás: inforadio.hu

Nem jogos és alapvető elvárás-e egy orvostól az, hogy segítsen, ha bajba jutott embert lát?

Több körülmény is befolyásolja azt, hogy egy orvos köteles-e segítséget nyújtani - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának alelnöke, akit egy konkrét eset miatt kérdeztek, de e tények ismerete nélkül általánosságban világította meg egy-egy etikai eljárás lényegét. Békefi Dezső azt mondta: felszínes benyomások alapján könnyű ítélkezni, a tapasztalatok szerint azonban sokkal bonyolultabb megítélni egy-egy ilyen helyzetet.

„Adva van ez a történés, amit valaki valahogy megél, lát vagy tudomására jut, ennek azonban nagyon sok aspektusa lehet. Ahhoz, hogy etikailag kivizsgáljunk egy ügyet, ismerni kell a panaszt, az orvosetikai bizottság tárgyalást tart, meghallgatja a panaszost, a panaszolt orvost, a tanúkat, és ezek alapján tud – néha akár kiegészítő vallomások alapján – dönteni. Tehát az, hogy egy adott esetben egy kolléga etikailag elmarasztalható-e vagy nem, arra nem lehet egyszerűen válaszolni" - fejtette ki az etikai bizottság alelnöke.

Általánosságban a lehetőségekhez képest segíteni kell, de hogy a lehetőségek milyenek voltak, azt sokszor nehéz rekonstruálni. „Ha hozzám például most a lakásomba becsönget valaki, meg kell ítélnem, hogy fenn áll-e a sürgős szükség. Ha nem, akkor tanácsot kell adnom, hogy az adott problémára hol kap segítséget. Az is szerepet játszik, hogy éppen mit csinál az orvos. Ha például a rendelőben egy másik beteggel foglalkozik, akkor nem könnyű eldönteni, hogy ott kell hagynia ilyenkor a félig megvizsgált beteget, és rohanjon valahova, vagy azt mondja, hogy ha már hívták a mentőket, akkor marad és befejezi a vizsgálatot. Ilyen dolgok nehezítik a döntést" - részletezte Békefi Dezső. A MOK Etikai Bizottságának alelnöke azt mondta, az orvosnak azt is mérlegelnie kell, hogy megfelelő-e a felkészültség, és rendelkezik-e eszközökkel ahhoz, hogy segítsen.

Nincs az orvosnak intézményen kívüli felelőssége? A kérdést a bizottság alelnökének azután tette fel az InfoRádió, hogy egy bulvárlap megírta, egy orvosi rendelő mellett halt meg egy idős férfi, aki az utcán lett rosszul...

Legolvasottabb cikkeink