• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Meddő nők sokaságán segítene a kormány új intézkedése

Lapszemle 2023.04.25 Forrás: hvg.hu
Meddő nők sokaságán segítene a kormány új intézkedése

Az új hazai szakmai protokollba bekerült az alapítvány kérésére kifejlesztett Lucy nevű applikáció ajánlása is.

Ma Magyarországon egy nő akár hosszú éveken át eljárhat különféle orvosi vizsgálatokra, amíg kiderül, hogy endometriózisban szenved, és a meddősége is ennek a következménye. Az egészségügyi kormányzat ezért szakemberekkel és civilekkel közösen olyan szakmai irányelvet dolgozott ki, amely gyorsítaná a diagnózis felállítását. A változtatásokról Salamon Adriennt, az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány elnökét kérdezte a hvg.hu.

Az endometriózisban érintett magyar nők átlagosan 7-8 orvost is végigjárnak, mire kiderül, hogy ez a betegség okozza a fájdalmaikat, ez azt jelenti, hogy idehaza jelenleg négy év a diagnosztikai késedelem, de a környező országokban akár nyolc tíz év is lehet – mondja Salamon Adrienn, annak a szervezetnek az elnöke, amelyik tanácskozási joggal vett részt a Takács államtitkár által említett új szakmai irányelv kidolgozásában.

 A betegség az első menstruációtól kezdve a klimaxig bármikor megjelenhet, és a kialakulásának az okát a tudomány máig nem ismeri. Nehezíti a beazonosítást, hogy a diagnózist nem egyszerű megállapítani, kétséget kizáróan csak feltáró műtéttel lehetséges. Igaz, Salamon Adrienn szerint az utóbbi években nagyon sokat fejlődött ezen a téren az ultrahang diagnosztika, ezért az új protokollba az is bekerült, hogy elsősorban erre kellene támaszkodni a műtét helyett. Ugyanezt mondja ki a 2022 februárjában megjelent nemzetközi szakmai útmutató is.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden endometriózis igényel műtéti ellátást a gyermekvállalási szándék esetén, van, amikor a lombikkezelés a betegség ellenére megkezdhető. Más, súlyos esetben viszont egy több szakembertől álló team döntené el, mely választott kezelés javasolt a legeredményesebb kezelés érdekében. Az új szakmai irányelvek nemcsak a szakorvosoknak, hanem a háziorvosoknak is útmutatót nyújtanak majd azzal kapcsolatban, hogy milyen kérdéseket ajánlott feltenniük a betegeiknek, különösen azoknak, akiknek fájdalmas a menstruációjuk.

A lényeg, hogy az új szakmai irányelv ne csak egy elméleti dolog legyen, hanem egy működő rendszer, amelyben a betegek is pontosan tudják, hogy mikor mi történik velük, és hova kell fordulniuk. Ez most nem minden esetben egyértelmű – állítja Salamon Adrienn. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink