• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még a szakma is vitatja, kell-e kispapa szett

Lapszemle 2018.11.12 Forrás: zoom.hu
Még a szakma is vitatja, kell-e kispapa szett

Nem a kötelező öltözékkel van a gond, de azt ingyen kellene biztosítania az államnak.

Nincs egységes gyakorlat arra nézve a magyar kórházakban, kapnak-e a látogatók védőruhát a szülészeti osztályokon. Van olyan intézmény, ahol elég az utcai ruha és a kézmosás, de megesik, hogy 2-3 ezer forintot is elkérnek ugyanazért a steril öltözékért, ami a boltban ezer forintba kerül - írta a zoom-hu.

Mint arról az RTL Híradó alapján beszámoltunk, háromezer forintot kért egy miskolci kórház a szülőszobába belépő hozzátartozóktól, arra hivatkozva, hogy ennyibe kerül a védőruha. A rokonoknak meg kellett volna vásárolniuk az úgynevezett zsilipruhát. Ők inkább kint maradtak, és nem ők az egyetlenek: az összeget hozzájuk hasonlóan sok, nehéz körülmények között élő család nem tudja előteremteni.  Az Európai Roma Jogok Központja szerint azzal, hogy a szegényebb emberek kísérői nem lehettek ott a szüléskor, sérült az egyenlő bánásmódhoz való joguk. Beperelték a kórházat, első fokon a bíróság nekik adott igazat és ötmillió forintra bírságolta az intézményt.

„A törvényszék közérdekű bírságot szabott ki, ez a pénz az államé lesz, amit egy bizonyos, meghatározott célra kell használniuk. Az elsőfokú ítélet három hete született, mi biztosan nem fellebbezünk, a kórház pedig még nem tette meg. Mostanában telik le az ezzel kapcsolatos határidő, de számítunk rá, hogy megint találkozunk a bíróságon” – mondta a Zoom.hu-nak Muhi Erika, a civil szervezetet képviselő ügyvéd.

Tapasztalatai szerint változó a gyakorlat azzal kapcsolatban, miként engedik be a látogatókat a szülőszobába. Az egészségügyi törvény szerint a szülés ideje alatt egy hozzátartozó tartózkodhat bent a kismamával. A többi látogató legjobb esetben is csak a csecsemő világra jötte után mehet be: van ahol kettesével, máshol ennél többen, de olyan kórház is akad, ahol nem egednek be további személyeket. Van, ahol ingyen adják a ruhát mindenkinek, máshol csak automatából lehet megvásárolni.

Több helyen hozzájárulnak ahhoz, hogy patikából vigyék magukkal az emberek az öltözetet.  Szerinte nem a kötelező öltözékkel van a gond, de azt ingyen kellene biztosítania az államnak, ezért az egész rendszert át kellene gondolni.

„A kórházaknak, ha helyi rendelettel előírják a szülőszobán a steril öltözék használatát, kötelezően kellene biztosítaniuk azt annak a közvetlen hozzátartozónak, aki bent van a szülésnél. Vagy ha mégsem, akkor rá kellene bízniuk a hozzátartozóra, honnan szerzi be.

Azt nem írhatják elő, hogy helyben kell megvenni. Ha pedig kötelezően ott kell megvásárolni, akkor annak szabott árat kellene biztosítani, ez a hatalmas árrés értelmezhetetlen. Mindezeken kívül kötelezően nyugtát kellene adni” – mondta a Zoom.hu-nak Lénárd Rita belgyógyász főorvos, az 1001 orvos a hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport alapítója. 

Szerinte ugyanakkor a védőruha szakmai szempontból önmagában is megkérdőjelezhető. Mint mondta, a szakma vitatkozik azon, hogy például a lábzsák szükséges-e egyáltalán.

Azt Lénárd is megerősítette: sokan gondolják úgy, ha valaki egészséges, akkor egy tiszta civil ruha, alapos kézmosás elegendő ahhoz, hogy bemenjen a szülőszobára.

Legolvasottabb cikkeink