• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még halálosabb a szálló por, mint hittük

Lapszemle 2022.02.01 Forrás: privatbankar.hu
Még halálosabb a szálló por, mint hittük

A PM2.5 részecskék már egészen kis koncentrációban is jelentősen emelik az idő előtti halálozás kockázatát.

A szakértők már hosszú évek óta figyelmeztetnek a szálló por veszélyeire. Most viszont az derült ki, hogy az apró, levegőben szálló részecskék még az egészségügyi határértékek alatti mennyiségben is halálos veszélyt jelentenek – Magyarországon viszont ráadásul még külön mérgező is e részecskék egy része - írja a privatbankar.hu.

Légszennyezettséget sok minden okoz, ezek közül csak az egyik, de talán a legveszélyesebb a szálló por, azaz a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű (PM10) részecskék. Az újabb kutatások nyomán, illetve a mérőműszerek fejlődésével ezen belül már a PM2.5, azaz a 2,5 mikrométernél kisebb részecskéket is külön kezelik. Ezek különösen nagy kockázatot jelentenek, mivel bebizonyosodott, hogy a nagyobb szennyező részecskékhez képest ezeket jóval kisebb hatékonysággal képesek kiszűrni az emberi szervezet védelmi rendszerei, így mélyebbre hatolnak a tüdőben, sőt fel is halmozódnak ott, hosszabb vagy rövidebb távon pedig súlyos, akár halálos egészségkárosodást is okozhatnak. A szálló por és az olyan súlyos légzőszervi megbetegedések kialakulásának kapcsolatát, mint az asztma, a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) vagy éppen a tüdőrák, számos kutatás bizonyította.

A PM2.5 részecskék – mivel átmérőjük nagyjából egy hajszál vastagságának 3 százaléka, és ezáltal tüdőn keresztül a véráramba is bejutnak – ezen kívül az érrendszert is károsíthatják, és a vérnyomást is növelik. Magasabb koncentrációjuk növeli a trombózis, a szívinfarktus, vagy az agyvérzés kockázatát is, ezáltal még számos ember életének idő előtti végét okozva. Arról már ne is beszéljünk, hogy a fejlődő gyermeki szervezeteknek sem tesz jót az apró részecskék belélegzése, a kisgyermekeknél különböző fejlődési rendellenességek gyakoribb előfordulásával is összekötötték a szálló por magasabb koncentrációját.

Ezeket a kockázatokat korábban is számos tanulmány kimutatta, de eddig azok, akik olyan helyeken éltek, ahol az egészségügyi határértékek alatt maradt a légszennyezettség mértéke, azok talán azt gondolhatták, őket ez a probléma kevésbé érinti. A helyzet viszont az, hogy természetesen számít a légszennyezettség mértéke, azonban a PM2.5 részecskék már egészen kis koncentrációban is jelentősen emelik az idő előtti halálozás kockázatát. 

További részletek a cikkben.