• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Meg kell változtatni a háziorvosi rendszert

Lapszemle Forrás: ATV - Egyenes beszéd

Sehol a világon nincs olyan rendszer, hogy bármilyen nagyságú egy praxis, abban csak egy orvost és egy ápolót finanszíroznak.

Az ATV Egyenes beszéd vendége volt Komáromi Zoltán háziorvos, az Együtt egészségügyi szakpolitikusa, aki többek között arról beszélt, hogy miért fenntarthatatlan a háziorvosi rendszer a mostani formájában és mi lehetne a megoldás.

Mv: A háziorvosi rendszer fenntarthatatlan a mostani formájában?

Komáromi Zoltán: Igen, és az a probléma, hogy ezt 1991-92-ben, amikor létrejött a háziorvosi rendszer, akkor ezt senki nem látta előre. Sőt 2000-ben, amikor egy újabb lendületet kapott Gógl Árpád minisztersége alatt, amikor kijött az alapellátást szabályozó kormányrendelet, akkor mindenki azt hitte, hogy ez hosszútávra megoldja a problémát. Csak közben nagy mértékű finanszírozási problémák jöttek létre, és nemcsak a háziorvosi ellátásban, hanem a járóbeteg-ellátásban és a kórházi ellátásban is.

Mv: A komplett egészségügyben gyakorlatilag.

Komáromi Zoltán: Igen, gyakorlatilag az egész rendszer ráomlott a háziorvosi rendszerre. Valamelyik nap egy barátomnak mondtam, hogy azért nem szeretek már háziorvosként dolgozni, mert 15 évvel ezelőtt 1 hónapban volt 3-4 olyan esetem, amikor a beteg érdekében fel kellett hívnom valamelyik barátomat, valamelyik szaktekintélyt valamelyik kórházban, rendelőintézetben, és valamiféle soronkívüliséget kellett kérnem azért, mert gyanús volt az eset. Nem tudtam megmondani, hogy mi a baj, de gyanús volt valamilyen betegségre, és ne várjunk már két hetet, három hetet, hanem egy kicsit iparkodjunk. Most naponta van négy-öt eset, amikor fel kell, vagy fel kellene hívni egy specialistát. Ez e heti történet, hogy október 10-ére kapott időpontot.

Mv: És van kit felhívni?

Komáromi Zoltán: Nincs. Már nincs. Most is egyébként tartom ezt az egy héten egy, maximum két embert, ugyanis nem akarom lehetetlen helyzetbe hozni a kollégákat se, mert ő nekik is van betegük rengeteg.

Mv: Arról beszéltünk a múltkor, hogy majd jönnek a felcserek, akik majd hogyha az orvos nincs, akkor majd valamiféle ellátást tudnak nyújtani azokon a településeken, ahol teljesen kilátástalanná válik a háziorvosi rendszer.

Komáromi Zoltán: Én erre akkor is azt mondtam, hogy nem. A mentőtisztek a profi megoldás a sürgősségen, de egy hosszútávú, gondozást igénylő esetben szaktudás, gyakorlat kell, és a felelősséget nem lehet egy szakdolgozóra áthárítani.

Mv: Akkor viszont hogyan tovább?
Komáromi Zoltán: Ki kell nézni Európára. Európában nagyon sok országban van jól működő, és az egész egészségügyi ellátás alapját jelentő háziorvosi ellátás, de sehol a világon nincs olyan rendszer, hogy egy praxis, ami lehet akár 900 fős, és akár lehet 3500 fős, abban egy orvost és egy ápolót finanszíroz az OEP. A társadalombiztosító. Mindenhol, éppen a betegek védelmében, érdekében vannak bizonyos sávok. Hogy 1000 beteget elláthat 1 orvos, 1 nővér, de már 1200 betegnél 2 nővér kell.

További részletek az adásban.

Legolvasottabb cikkeink