• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Meg kellene sokszorozni a tesztelési kapacitásokat

Lapszemle 2022.02.03 Forrás: magyarnarancs.hu
Meg kellene sokszorozni a tesztelési kapacitásokat

A miniszter úrnak mind a visszahívogatási, mind a kötelező tesztelési utasítása igazából fölöslegesen idegborzoló volt.

Miután nemcsak a Magyar Orvosi Kamara ((MOK)) háziorvosi csoportjának, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye háziorvosi kollegiális szakmai vezetője is vagyok, ezért hivatalos minőségemben részt veszek az itteni oltási munkacsoport tevékenységében is. Így tudom, hogy a megyében például nem volt olyan kolléga, aki végül ne kapcsolódott volna be az önként vállalt kötelező oltási akcióhétvégébe. Ugyanakkor – amiként a kamara is nyilatkozott mind a miniszteri utasítással, mind a tiszti főorvosi levéllel kapcsolatban – nem gondoljuk, hogy ez a módszer célravezető - mondta el a Magyar Narancsnak adott interjúban Soós Zoltán.

Komoly vitát kavart a rendelőbe légúti tünetekkel érkezők kötelező tesztelése. Egyebek közt azért, mert törekedni kell arra, hogy lehetőleg tartsák a falakon kívül a vírust, és kérdéses az is, hol és hogyan tudják elkülöníteni az így megtalált fertőző beteget.

Kollégiális megyei szakmai vezetőként is azt a tanácsot adtam a kollégáknak: ha a telefonon jelentkező betegnél úgy ítéljük meg a jelentkezése alapján, nem szükséges bejönnie, hiszen már a panaszok alapján felmerül a Covid-gyanú és elrendeljük, hogy végezzék el az otthonában a tesztet, vagy ha van rá módja, menjen el autóval a mintavételi pontra, akkor ez alapján diagnózishoz juthatunk. Nyilván csak abban az esetben hívjuk be a rendelőbe, ha személyes vizsgálatra van szükség.

A miniszter úrnak mind a visszahívogatási, mind a kötelező tesztelési utasítása igazából fölöslegesen idegborzoló volt. Tudniillik ezek is megvalósultak már eddig is, az utasítás semmit nem változtat adott kollégák gyakorlatán. Így aki sokat tesztelt, az ezután is sokat fog, aki keveset, az utasítás hatására sem jelentősen többet.

Alighanem a betegek is igénylik a tesztelés lehetőségét.

Valószínűleg a vidéki kollégák gyakrabban tesztelnek, mint a városiak. Egy falusi körzetben eleve inkább mennek a háziorvoshoz a betegek, mint hogy beutazzanak egy mintavételi pontra a járásközpontba vagy várnák a mentőszolgálatot – amivel akár egy nap vagy kettő is eltelhet. Azonnal szeretnék tudni, covidjuk van-e, ez érthető. Erre is volt javaslata már tavasz óta a kamarának: mind a védőoltásokat, mind a tesztelést célszerű lenne központosítani járásközpontokban. Az ügyeletek jellemzően ott vannak, s azok nappali kapacitásán, vagy más járásközponti szakrendelőkben kialakíthatók lennének oltó- és tesztelőközpontok. Ugyanúgy rendelkezhetnének az összes vakcinával, mint egy kórházi oltópont, vagy éppenséggel azoknak a feladatát is át lehetne tenni ide. Sok kórházi kolléga felszabadulhatna, s végezhetné a saját munkáját. A háziorvosokat pedig egy ilyen átszervezéssel mentesíteni lehetne valamennyire a tesztelési teendőktől.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink