• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.02.03 Forrás: MTI
Koronavírus-járvány: hírek a nagyvilágból

Romániában továbbra is aggasztó a járványhelyzet. Utolsó fázisba ért a spanyol Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű vakcinájának vizsgálata...

Ukrajnában egyre nő a fertőzöttek és a kórházi ápolásra szorulók száma
Gyors ütemben növekszik a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek száma Ukrajna nyugati régióiban, ahol a legalacsonyabb a lakosság átoltottsága - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium, miközben az országban egy nap alatt minden korábbi csúcsot meghaladó számú, csaknem 40 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel.

A tárca a Telegram üzenetküldő portálon arról tájékoztatott, hogy a kórházi helyzet jelenleg a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében a legsúlyosabb, ahol a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmények telítettsége elérte a 64,8 százalékot. Országos átlagban a kórházi ágyak 38 százaléka foglalt, jelenleg 26 681 embert ápolnak egészségügyi intézményben.

Az egészségügyi minisztérium által közölt legfrissebb adatok alapján továbbra is két nyugat-ukrajnai régió, Ivano-Frankivszk és Rivne van a legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkóddal jelölt besorolásban, csupán kettő maradt a legenyhébb kockázatú sárgában, a többi pedig - köztük a főváros, Kijev - már a figyelmeztetőnek számító narancs kategóriában van. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint hamarosan újabb 9 megye - köztük Kárpátalja - kerülhet át vörös besorolásba.

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, átestek a fertőzésen, vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga és narancs besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele is. A narancs kategóriában lévő régiókban viszont a helyi vezetés szigoríthat a korlátozásokon.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) arról számolt be, hogy Kárpátalján lelepleztek egy helybeli orvost, aki hamis Covid-igazolásokat állított ki, és tevékenységével havonta csaknem félmillió hrivnya bevételre tett szert. Az illető a Kárpátaljai Területi Tanács Népegészségügyi Központjában dolgozott, mint fertőző betegségekre szakosodott orvos. Egy hamis igazolásért 3500 hrivnyát kért, és havonta legalább százat állított ki. A közleményben arra nem tért ki az SZBU, hogy az orvos mióta folytatta ezt a tevékenységet. Ukrajnában Kárpátalja azon régiók közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a lakosság átoltottsága.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában csütörtökre - újabb csúcsot döntve - 39 620-szal 4 169 897-re, az elhunytaké 210-zel 100 809-re, az aktív betegeké pedig több mint 30 ezerrel 418 234-re emelkedett. Az elmúlt napon 4136 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 700 198-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 696 527-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 398 374-en kaptak. Szerdán 75 195 embert oltottak be.

Romániában továbbra is aggasztó a járványhelyzet, de az egészségügyi ellátás zökkenőmentes
Romániában továbbra is aggasztó a járványhelyzet, de nem okoz gondot az egészségügyi ellátásban, az ellátórendszer pedig felkészült arra, hogy a továbbiakban is zökkenőmentesen ellássa feladatát - hangoztatta szerdán Alexandru Rafila, egészségügyi miniszter.

Rafila kifejtette: arra alapozza derűlátását, hogy a kórházi kezelésre szorulók aránya viszonylag alacsony, és az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma sem emelkedik túl gyorsan. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy néhány napon belül tetőzhet a mostani járványhullám Romániában és néhány napos stagnálás után csökkeni kezdenek az esetszámok.

Korábban Rafila azt jósolta, hogy jövő héten meghaladja az ötvenezret a 24 óra alatt diagnosztizált új fertőzések száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentéséből kiderült: Romániában ismét meghaladta a százat az egy nap alatt bekövetkezett Covid-halálesetek száma és immár több mint tízezer fertőzöttet kezelnek kórházban.

A GCS szerdai jelentésében szereplő 107 haláleset csaknem kétszerese az utóbbi két hét átlagának, mely mozgóátlag is csaknem 90 százalékkal emelkedett a január közepén feljegyzett mélypont óta.

A Covid-kórházak terhelése több mint 40 százalékkal emelkedett az egy héttel korábbi helyzethez képest: szerdán 10 438 fertőzöttet kezeltek a romániai kórházakban, s ez a rendelkezésre álló 25 ezer hely 42 százalékát teszi ki. Az intenzív terápián ápolt betegek száma is egy hét alatt 40 százalékkal, 973-ra emelkedett.

Szerdán 35 802 új fertőzést jelentettek, amely elmarad az előző napi, több mint 40 ezres abszolút rekordtól, de több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának.

Csehország: a jelenlegi korlátozások diszkriminatívak a bíróság szerint
Hatályon kívül helyezte szerdán a legfelsőbb cseh közigazgatási bíróság azt a kormányrendeletet, miszerint a vendéglőket csakis a beoltottak vagy a Covid-19-en a közelmúltban átesettek látogathatják - jelentette a közszolgálati cseh rádió.

Az egészségügyi minisztériumnak most hét napja van arra, hogy eleget tegyen a bírósági döntésnek. Petr Fiala miniszterelnök bejelentette, hogy rendkívüli kormányülést hív össze az egyébként az utóbbi időben a közéletben és a sajtóban is sokat vitatott téma új rendezésére.

Petr Mikes, a legfelsőbb bíróság egyik bírája szerint a kormány előtt most két lehetőség áll: vagy engedélyezi, hogy a friss PCR-teszttel rendelkezők is látogathassák a vendéglőket és a szállodákat, vagy újra szükségállapotot hirdet. Mikes azt mondta: a jelenlegi szabályozás diszkriminatív.

Csehországban már hetek óta tüntetések vannak a koronavírus-járvány miatti korlátozások és óvintézkedések ellen, amelyeket elsősorban a Chcípl PES (Elpusztult a kutya) elnevezésű polgári kezdeményezés szervez. A PES a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, de kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat tavaly év elején olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedések miatt a megélhetésüket látják veszélyeztetve.

A tüntetők szeretnék elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a pandémiatörvényt, amelynek alapján a parlament a kormányt rendkívüli intézkedések meghozatalára hatalmazhatja fel anélkül, hogy szükségállapotot kellene kihirdetni. A képviselőház a héten azért tűzte napirendre a témát, mert a kormányon lévő ötpárti jobboldali koalíció módosításokkal hatékonyabbá szeretné tenni a jogszabályt.

Csehországban kedden mintegy 57 ezer új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami a duplája az egy héttel ezelőtti napi eseteknek. Ebből majdnem 10 ezer személynél újrafertőződésről van szó. A kórházakban 2653 személyt kezelnek, közülük mintegy 200 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Utolsó fázisba ért a spanyol Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű vakcinájának vizsgálata
Utolsó fázisba ért a spanyol Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű koronavírus elleni vakcinájának klinikai vizsgálata, miután a gyógyszerügyi hatóság (AEMPS) megadta az ehhez szükséges engedélyt - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón szerda este Madridban.

A tárcavezető elmondta: a klinikai vizsgálatok harmadik fázisába háromezer 16 évnél idősebb önkéntest vonnak be 17 spanyol, egy olasz és két portugál kórházban.

A spanyol vakcinát emlékeztető oltásnak szánják, így olyanok jelentkezhetnek, akik legalább három hónapja már kaptak két adag koronavírus elleni védőoltást az európai gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákból, akár kombinálva is.

A tárcavezető hangsúlyozta: az eddigi vizsgálatok bizonyították a Hipra oltóanyagának hatékonyságát.

A gyógyszervállalat úgynevezett fehérjealegység alapú vakcináját a szükséges engedélyeztetési folyamatot követően az év második felében dobná piacra. Idén 600 millió dózist, jövőre már ennek dupláját tudnák előállítani.

A spanyol egészségügyi minisztérium szerda este közzétett jelentése szerint a dél-európai országban tovább enyhül a hatodik járványhullám. Az elmúlt egy napban 86 ezer új fertőzöttet regisztráltak, egy héttel ezelőtt számuk 133 ezer volt.

Spanyolországban 2020. január 31-én azonosították az első koronavírusos esetet, azóta 10,1 millióan kapták el a fertőzést a 47,4 millió lakosú országban.

Legolvasottabb cikkeink