• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még messze nincs minden rendben a béremeléssel

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Van az orvosoknak egy másik csoportja, amelyről mélyen hallgat az Emmi és a hírekben sem említik.

A kormány ígéri, mindenkit kompenzál, aki kevesebbet kap, mint eddig. De nem világos, ki az a "mindenki". Azok például, akik most fognak szakvizsgázni és hiányszakma-pótlékot is kaptak, még izgulhatnak - írta a hvg.hu.

Nagy a kavarás azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány szakorvost érint a probléma. Balog Zoltán vasárnap a Kossuth Rádióban 100 emberről beszélt, miközben az Emmi “egyedi eseteket" emlegetett korábban. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szeptemberi sajtótájékoztatóján állította, hogy bár több mint 400 szakorvos kapott FSZTP-t, csak azt a mintegy 10 fiatal szakorvost érintheti hátrányosan a béremelés, aki keveset, vagy egyáltán nem vállal ügyeletet (pl. patológusok).

Van az orvosoknak egy másik csoportja, amelyről mélyen hallgat az Emmi és a hírekben sem említik. Pedig a ReSzaSz álláspontja szerint azok a szakvizsga előtt álló orvosok, akik Markusovszky-ösztöndíjban részesültek, és ezenfelül úgynevezett hiányszakma-pótlékot is kaptak, még rosszabbul járhatnak, mint akik most a béremeléssel elbukták az FSZTP-t.

Nehéz megmondani, hogy hányan vannak, mert az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ honlapján nem találni ez vonatkozó adatot. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, a ReSzaSz alelnökeének személyesen eddig 50-en jelezték a problémát, de például az egyik budapesti kórház radiológiai osztályán az összes fiatal orvos érintett. Az FSZTP megszüntetése azoknak is visszaüthet, akik jövő tavasszal szakvizsgáznak. Ez további 100-200 rezindenst jelenthet.

Az érdekvédelmi szervezetek közül a Magyar Orvosi Kamara is résztvett a béremelést megelőző másféléves tárgyalássorozaton. A szervezet elnöke, Éger István a hvg.hu-nak elmondta, töbször is jelezték a problémát, de végül tudomásul kellett venniük a kormány döntését.

A lap az Emmit is megkereste kérdéseivel, álaszában a tárca az írta, hogy "Azt az érdekképviseletek is tudták és el is fogadták, hogy a Fiatal Szakorvosok Támogatása nem valódi megoldás a bérrendezésre".

Majd megismétli, hogy mindenkit kompenzálni fog, illetve, hogy álláspontja szerint a megnövekedett mozgóbér pótolja a támogatás összegét. Arra azonban nem kaptunk egzakt választ, hogy miért kellett egy évvel a béremelés második lépcsője előtt megszüntetni az FSZTP-t, és hogy mi lesz az idén szakvizsgázókkal.