• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még mindig gyerekek milliói éheznek

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Kritikus a helyzet abban a 36 országban, ahol a világ alultáplált gyerekeinek 90 százaléka él.

Hiába fogadkoztak a világ vezetői, hiába vették fel az ENSZ millenniumi célkitűzései közé, hogy 2015-re felére csökkentik az éhező gyerekek számát, már most látszik, hogy ezt nem sikerül megvalósítani. Bár valamelyest javult, továbbra is kritikus a helyzet abban a 36 országban, ahol a világ alultáplált gyerekeinek 90 százaléka él. Emiatt riadóztat a napokban közzétett Táplálkozási Barométer, két nemzetközi segélyszervezet, a Save the Children és a World Vision közös jelentése – írja a Népszava – online.

Fogadkozásokban 2012-ben sem volt hiány. Az Egészségügyi Világtanács, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végrehajtó szerve 2012. májusában célul tűzte ki, hogy 2025-re 40 százalékkal csökkentik az alultáplált csecsemők számát. Ehhez jelentős támogatást ígért az Európai Bizottság. A G8 államai, Barack Obama kezdeményezésére, az afrikai államok vezetőivel összefogva meghirdették az "Új szövetség az élelmiszerbiztonságért és táplálkozásért" programot. A a következő évtizedben 50 millió embert emelnének ki az éhségből és szegénységből. A londoni olimpia zárónapján David Cameron brit kormányfő és Michel Temer brazil alelnök éhség-csúcstalálkozót tartott. Az ENSZ közgyűlésének idei őszi ülésszaka is foglalkozik az elégtelen táplálkozás - "a hangtalan válság" - problémájával.

Kritikusnak ítélik a helyzetet a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Jemenben és Mianmarban, ahol az akarat és az anyagiak is hiányoznak. Afganisztán, Pakisztán, Niger, Etiópia és Madagaszkár is csak szerény javulást tudott felmutatni. Délkelet-Ázsia érintett országai közül négyben - a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Mianmarban és Vietnamban - javult a helyzet, Kambodzsában kevés előrehaladás történt. A közép-amerikai Guatemalát pozitív példaként említi a jelentés, nemzeti táplálkozási politikát dolgoztak ki, csökkent a gyermekhalandóság, de az öt év alatti gyerekek 48 százaléka alultáplált.

A Táplálkozási Barométer szerint politikai szándék és anyagi lehetőségek egyaránt szükségesek a helyzet javításához. India - bármennyire is gyors a gazdasági fejlődés - nem tud megbirkózni a gyerekek alultápláltságának problémájával – szögezi le a lap, amely cikkének végén megemlíti, bár az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a gyermekhalandóság, a kép így is drámai a kép, hisz 1990-ben 12 millió élve született csecsemő nem érte meg az ötéves kort, 2011-ben pedig még mindig 6,9 millió gyermek halt meg az UNICEF idei jelentése szerint. Mintegy 2,3 millió kisgyerek halálát 2011-ben az alultápláltság okozta.