• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még mindig tabu a szexuális felvilágosítás

Lapszemle Forrás: mno.hu

Elképesztő tévhitek keringenek a gyerekek körében.

A spirálfüzet felhelyezett spirálja mint fogamzásgátló módszer – ilyen és ehhez hasonló hajmeresztő eljárásokkal is próbálkoznak hazánkban azok a fiatalok, akik nem kapnak megfelelő szexuális felvilágosítást. Ez ugyanis nincs minden iskolában, sok igazgató pedig úgy gondolja, a tanulókat egyáltalán nem érdekli a téma. A struccpolitika azonban leginkább a gyerekeknek árt. A fiatalokat a világon egyedülálló, ingyenes, szakértők által fejlesztett mobilalkalmazás segíthetné az ismeretek megszerzésében, már ha tudnának a létezéséről; az igazgatók ugyanis nem engedik be az applikációt népszerűsítő plakátokat az iskolákba. Egyre korábban létesítenek szexuális kapcsolatot a fiatalok, manapság már a 18 évesek jönnek zavarba attól, hogy miképp viselkednek 13-14 éves iskolatársaik – írja az mno.hu portálja.

A törvényi szabályozás szerint egy 12 éves gyerek már létesíthet szexuális kapcsolatot; ez akkor nem büntetendő, ha a partner nem idősebb 14 évesnél, de a szülők többsége kizárja annak lehetőségét, hogy az ő gyermeke ilyen fiatalon érdeklődne a szex iránt.

Séllei Györgyi szexológus tanácsadó azonban arra mutatott rá: az egyik legnagyobb szülői és tanári melléfogás, ha azt mondják, az ő gyereküket nem érdekli a szex. Amit a testiségről tudni kell, azt a gyerekek nagyon gyorsan, már 8-10 éves korukban megtanulják, de a szájról szájra terjedő információk egy része kifejezetten káros. A felnőttek azonban nem akarnak beszélgetni a fiatalokkal, így gyakorlatilag cserbenhagyják a gyerekeket – tette hozzá a szakember.

Az iskolában gyakran mondják a felnőttek a 13-14 éves gyerekek esetében, hogy ez nem téma, nem érdeklődnek iránta a fiatalok. Találkoztam olyan iskolaigazgatóval, aki az intézményben tanuló diákokról azt mondta: az ő tanulói márpedig nem szexelnek. Ez óriási tévedés – hangsúlyozta Séllei Györgyi.

Saját testük működéséről a szakember szerint keveset tudnak a lányok, ezért fordulhatott elő például egy vidéki iskolában, hogy két VI. osztályos kislány is teherbe esett két VIII. osztályos fiútól. Séllei Györgyi szerint nagyon fontos, hogy hangsúlyozzák a gyerekeknek az óvszer kapcsán, hogy olyan, mint a biztonsági öv az autóban: sok bajtól kímélheti meg magát, aki használja.

A tabu elsősorban nem a gyerekek, hanem a felnőttek körében él. Mindenki egyetért abban, hogy erről beszélni kell, ám hogy ezt ki teszi, hol és milyen formában, az már nincs megválaszolva – mondta a szexológus.