• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Még mindig több mint 300 praxis betöltetlen

Lapszemle 2018.05.26 Forrás: 24.hu Szerző:
Még mindig több mint 300 praxis betöltetlen

Az elnök szerint egy átlagos magyar háziorvos aprópénzt keres egy klinikai szakorvoshoz képest.

Tavaly 2,3 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok vonzóbbá tételére, ez azonban a friss számok tükrében csak a tűzoltásra volt elég. Fordulat nélkül összeomlik a családorvosi rendszer - írja a 24.hu.

Az április 1-jei adatok szerint Magyarországon 308 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen – tudta meg a 24.hu. A mélypont 2017 augusztusa volt, akkor 317 praxisban nem volt állandó háziorvos. A mostani adatokból jól látszik, hogy hozott eredményt a kormány tavalyi praxispályázata, de nem annyit, hogy érdemben csökkenteni tudja a háziorvos nélkül működő települések számát.

Ennek oka dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint az, hogy a háziorvosok kétharmada a nyugdíjkorhatár közelében van vagy nyugdíjasként látja el feladatait, utánpótlás pedig nincsen. Az orvosi egyetemeken hiába vannak államilag támogatott helyek a családorvosképzésre, a szakorvosjelöltek számára nem vonzó a pálya az alacsony szakmai és anyagi presztízs miatt.

A megoldást jó helyen, az anyagiaknál kereste a kormány, azonban az egyszeri, nagyobb támogatással operáló praxispályázatokkal nem lehet elfedni azt, hogy egy átlagos magyar háziorvos aprópénzt keres egy klinikai szakorvoshoz képest. Selmeczi Kamill úgy látja, hogy

pozitív diszkriminációra lenne szükség. Csak a klinikai átlagkeresetnél nagyobb bér és egy megfelelő életpályamodell enyhíthetné a jelenlegi helyzetet. Egyenként meg kell vizsgálni a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisokat, eszerint kell átalakítani a körzeteket és reális térítési rendszert kell kidolgozni.

A háziorvosként dolgozó elnök szerint az egyszeri, többmilliós támogatásból gyakran a letelepedés költségeire kell áldozni. A legtöbb településen eladták vagy lebontották az orvosi szolgálati lakásokat, ha pedig addig nem volt autója az orvosnak, azt sem az önkormányzat vagy az állam fogja megvenni neki, így pedig már nem is olyan nagy összeg a támogatásként elnyerhető 20 millió forint.

Egy év alatt 2,34 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok vonzóbbá tételére. A praxispályázatok egyik részében a letelepedést támogatják, ennek összege attól függ, hogy mióta nincsen orvos az adott településen, nettó összege 12 és 20 millió forint között van. A konstrukció részeként a praxisjog megvásárlásának támogatására is lehet pályázni, az elnyerhető összeg 1,2 millió forint. A támogatásért cserébe az orvosoknak vállalniuk kell, hogy a letelepedési pályázat esetén legalább 6, praxisjog vásárlásánál legalább 4 évig biztosítják az ellátást.

A Magyar Idők cikke szerint 2017-ben 52, legalább egy éve üresen álló háziorvosi szolgálatot töltöttek be. A legtöbb doktor Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Békés megyékben vállalt állást, ezekben a megyékben a legtöbb a tartósan betöltetlen családorvosi praxis az anyagi ösztönzés ellenére is.

A háziorvosok vállalkozói formában dolgoznak. Az alapellátásban dolgozó ismerőseim többet keresnek mint én – válaszolta a háziorvosok alulfizetettségét firtató kérdésre Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének  (ReSzaSZ) elnöke. Mint mondja: a praxispályázatok nem hoztak átütő sikert, de a háziorvosi működés feltételeit és feladatait már csak azért is át kellene alakítani, mert a jelenlegi, nem hatékony rendszer elviselhetetlen terhet jelent a kórházak számára. Dénes Tamás szerint a családorvosoknak kapuőri feladatot kellene ellátniuk: megbízható módon kellene definitív ellátást nyújtani anélkül, hogy a beteget tovább vagy vissza kelljen küldeniük a szakrendelőbe.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink