• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még nem apad a kórházak adóssága

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap Online

Ismét komolyabb összegű kórházi adósságállomány keletkezhet az év végére.

Még nincs hivatalos adat a kórházak második negyedévi adósságáról, de a kórházszövetség elnöke szerint a tavalyi évhez hasonlóan az idén is pénzügyi beavatkozásra lehet majd szükség  – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

Egyelőre nem hozott megtakarítást az egészségügyi ellátórendszer átalakítása, ezért – véli Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke – az eddigi lépések ellenére ismét komolyabb összegű kórházi adósságállomány keletkezhet az esztendő végére. Emiatt az elnök a napokban egyeztetést kért az egészségügyi államtitkárságtól az intézmények aktuális gazdasági helyzetéről, hiszen a kérdés jelenleg is égető. Az elnök emlékeztetett, az intézmények már rendszeres időközönként kötelesek adatokat szolgáltatni, így a kép a korábbinál megbízhatóbb.

Az intézmények második negyedéves adósságállományáról az OEP legkorábban augusztus 25-ét követően tud hivatalosan tájékoztatni.

A közfinanszírozott egészségügyi intézmények bevétele egyébként több részből adódik össze. Az egyik tétel az a pénz, amit az ellátott betegek után az OEP-től kapnak. Ezzel kapcsolatban szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a betegellátás finanszírozásának módszere torz, nem fedezi a tényleges kiadásokat, és ez óhatatlanul veszteséget „kódol" a gazdálkodásba. Forráshoz juthatnak az intézmények úgy is, ha nem tb-jogosult, hanem „fizetős" beteget gyógyítanak, ám az ilyesmivel nem lehet stabilan számolni. Emellett a mérleget a fenntartói hozzájárulás is befolyásolhatja.

Ezzel szemben az adósságot növelheti a nem betegellátást végzők bér- vagy járulékos költsége, valamint a fűtés, takarítás, őrzés díja. Kórházaink pazarló fűtéssel épültek annak idején, miközben az utóbbi években ugrásszerűen nőtt az energia ára, amit közös közbeszerzéssel sem lehet igazán ellensúlyozni. Korábban az önkormányzatok is hibásak voltak, hiszen több helyütt fejlesztési pénzeket vettek föl a kórházak kontójára. Szintén nem lehet megoldás az ellátás szűkítése sem, mert a kórházak fenntartási költsége akkor is változatlan, amennyiben egyetlen beteget sem látnak el.