• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még nem költözik a gárdonyi ügyelet

Lapszemle Forrás: feol.hu

Augusztus 31-éig biztos, hogy megmarad a gárdonyi ügyeleti ellátás.

Miközben gyűlnek a tiltakozó aláírások, megkezdődtek az egyeztetések a gárdonyi önkormányzat szándéknyilatkozata nyomán arról, hogy csatlakozna Gárdony a Velencei Központi Ügyeleti Társuláshoz – írja a feol.hu.

Információink szerint e hét elején volt egy tárgyalás a velencei, a gárdonyi polgármester, a csatlakozást kezdeményező gárdonyi képviselő – a gárdonyi központi ügyelet szakmai felügyeletét ellátó háziorvos – és mások részvételével, melyről csupán annyi szivárgott ki, hogy az idei nyarat még a jelenleg fennálló rendben kell végigcsinálni. Azaz Gárdony, Agárd, Dinnyés és Zichyújfalu csatlakozására leghamarabb csak szeptemberben kerülhet sor. Az egyeztetésen részt vevő közszereplők egyikét sem értük el tegnap telefonon, de a halasztásról kiszivárgott információt az is megerősítette, hogy több forrásból megtudtuk: csütörtökön megkezdődött – és néhány nap múlva le is zárul – az ügyeletet Gárdonyban ellátó orvosok, nővérek beosztása augusztus 31-éig - olvasható a cikkben.

Ha a szakmai és a finanszírozási egyeztetések be is fejeződnek, az összevonás feltételeit tartalmazó előterjesztéseket meg kell tárgyalnia és el kell fogadnia valamennyi érintett testületnek, értve ezalatt a társulási tag önkormányzatokat és magát a társulást is. Ezt követően kérni kell a tisztiorvosi hivataltól a gárdonyi ügyelet hatósági megszüntetését és a kibővített velencei engedélyeztetését. Mindez időbe telik, az önkormányzati képviselő-testületek leghamarabb június végéig döntenek, majd a társulás is tárgyalja az ügyet, s ezt követi a hatósági eljárás, és a jogerőre emelkedéssel is számolni kell. A társulás minden tagja - a hét önkormányzat – a települések lélekszáma alapján fejenként 66, illetve 70 forintot fizetve kiegészíti az OEP-finanszírozást, így tevődik össze a velencei központi ügyelet működtetése. Ha a jelenleg ellátott 17 ezer főhöz hozzávesszük a gárdonyi körzet 11 ezer lakosát, az ellátandó 28 ezer fő - plusz a nyári hónapokban itt nyaraló több tízezer ember - orvosi ügyeleti ellátása hétköznap is – a hétvégeken különösen – legalább két orvos ügyeleti szolgálatát igényli majd.

A vitának az is része, hogy a csatlakozási kezdeményezés indoklását többen cáfolják, azaz nem igaz, hogy kevesebb az ügyeletbe beosztható orvosok száma – mondja több általunk megkérdezett orvos és nővér. Akkor mégis mi az oka az összevonási kezdeményezésnek? Nem tudjuk, évtizedek óta van Gárdonyban ügyelet, de ha maga kideríti, hívjon fel! - mondta az egyik orvos, mások nevében is szólva.