• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még nem tudni, meddig leszünk védettek

Lapszemle 2021.05.10 Forrás: boon.hu
Még nem tudni, meddig leszünk védettek

Egy hónaptól akár egy évig is terjedhet ez az idő, ugyanis eltérően reagál a fertőzésre az egyes emberek szervezete.

Lefelé ível hazánkban a járványgörbe, de azért számtalan kérdés felvetődik. Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár a boon-nak adott interjúban elmondra, a 80 százalékos átoltottsághoz a fiatalkorúak oltására is szükség van. De nemcsak ezért, hanem amiatt, mert ők is veszélyben vannak.

Az utóbbi hetekben több vélemény is elhangzott arról, hogy a fertőzésen átesettek mikor kaphatják meg a védőoltást. Most mi az álláspont ezzel kapcsolatban?

Három hét után már nyugodtan megkaphatják a vakcinát. Eddig kell várni az utolsó tünetek megszűnése után, vagy ha az utolsó pozitív PCR-teszt­től kezdve eltelik három hét, akkor már nyugodtan oltható az illető. Korábban azért ajánlották a szakemberek a három hónapos várakozást, mert vakcinahiány volt, és aki átvészelte a fertőzést, az három hónapig biztosan védettnek számított. Emiatt inkább azok kapták meg az oltást, akik még nem szereztek védettséget.

A Magyarországon alkalmazott vakcinák közül mindegyik hatékony és biztonságos.

Az már kiderült, hogy aki átesett a fertőzésen, meddig marad védett?

Ez rendkívül változó. Egy hónaptól akár egy évig is terjedhet ez az idő, ugyanis eltérően reagál a fertőzésre az egyes emberek szervezete. Azt azonban tudjuk, hogy az oltásos immunitás sokszor tovább tart, mint a betegség átvészelése utáni védettség.

Aki enyhén vészelte át a betegséget, az kevésbé lesz védett?

Bizonyított statisztikai összefüggés nincs ezzel kapcsolatban. Vannak olyanok, akik nagyon súlyos tünetekkel vészelték át a fertőzést, és még sincs bennük ellen­anyag, adott esetben újra is fertőződhetnek pár hónap múlva. De ez fordítva is igaz. Ezt csak úgy lehetne eldönteni, ha fertőzési kísérleteket végeznének, de etikai okok miatt emberekkel ilyet nem lehet tenni. Bizonyított összefüggés tehát a betegség súlyossága és a védelem tartóssága között nincs, legfeljebb megfigyelésekből lehet erre következtetni.

Nyitnak a fürdők, az uszodák, viszont sokan még nem kapták meg a második oltást, de a védettségi kártyájukat már igen. Ezt figyelembe véve a nyitás nem lehet veszélyes?

Az biztos, hogy az uszodák és strandok vize nem viszi át a fertőzést. Azok a fertőtlenítőszerek, amelyeket beletesznek a vízbe az egyéb fertőzések megakadályozása érdekében, a koronavírust is elpusztítják. A szabad területen lévő strandok megint csak kevésbé veszélyesek, mert ugyanúgy, mint minden más szabadtéri sportolás vagy mondjuk egy éttermi teraszon való tartózkodás, nem jelent nagyobb veszélyt, mint a kültéri medencében pancsolás. Persze amennyire lehet, a medencében is tartsuk a távolságot! A szaunában sem kapja meg senki a vírust, mert a magas hőmérséklet elpusztítja azt. A legveszélyesebbek a szociális helyiségek lehetnek, az öltöző, a mosdó, a toalett, a pénztár vagy az előcsarnok. Tehát ezeken a helyeken lehetőség szerint viseljük a maszkot, és a pénztárnál például ne álljunk a másik emberhez túl közel. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink