• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még részletesebb adatokat gyűjthetnek az orvosokról

Lapszemle 2023.04.12 Forrás: Népszava Online
Még részletesebb adatokat gyűjthetnek az orvosokról

Az egészségügyi hatóságok ellenőrizhetik például, hogy a praxisjoggal rendelkezők részt vesznek-e az új ügyeleti rendszerben.

Nyártól az állami kórházak vezetői is ellenőrizhetik, hogy orvosaik kezelték-e a közelmúltban a magánszférában pácienseiket a közszolgáltatásban ellátandó betegségekkel. Egyebek mellett ezt is tartalmazza az a 46 oldalas újabb egészségügyi salátatörvény-javaslat, amely tárgyalását ma kezdi meg az Országgyűlés. E törvénytervezet szerint kapnak újabb állami vagyont (hat kórházat és 25, hozzájuk tartozó ingatlant) a magánalapítványokba szervezett egyetemek - írja a népszava.hu

Még részletesebb és pontosabb adatokat gyűjthetnek – a javaslat elfogadása esetén – az egészségügyi hatóságok az orvosokról. Így például arról, hogy a praxisjoggal rendelkezők részt vesznek-e az új ügyeleti rendszerben, valamint az általuk a gyógyításhoz használt gépek milyen korúak, minőségűek, alkalmasak-e a biztonságos használatra.

Módosítják az egészségügyi tevékenység végzésének egyes szabályait. Eszerint “szabadfoglalkozású egészségügyi tevékenységet egyéni vállalkozóként nem folytathat” egyes terapeuta szakmák mellett a mentőápoló, a betegszállító és orvosi ügyeleti autó sofőrje, valamint a járványügyi ellenőr. A fogorvosi alapellátást ez a szűkítő intézkedés nem érinti, ez a személyes közreműködői tevékenység megmaradhat egyéni vállalkozói formában is.

Ha a döntéshozók jóváhagyják a javaslatot, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője ellenőrizheti, hogy a magánszolgáltatók eleget tesznek-e az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Így például vizsgálhatják, hogy a magánellátásban kezelte-e már az állami rendszerben jelentkező beteget egy évnél nem régebben ugyanaz az orvos. Azaz megszegte-e a szolgálati jogviszony törvényben szabályozott összeférhetetlenségi előírásokat az adott gyógyító. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is újabb ellenőrzési lehetőséggel élhet, így például a tervezet szerint ha az derül ki, hogy a szolgáltatók el nem végzett szolgáltatást számolnak el, vagy olyasmiért kérnek a betegtől térítési díjat, amit a közfinanszírozás fedez, úgy azt kötelezően vissza kell fizetniük a pácienseiknek.

További részletek a cikkben.