• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még sötétebb jóslat jött az Ebola-járványról

Lapszemle Forrás: napi.hu - vg.hu

A korábbi becslések háromszorosába kerülhet a mostani Ebola-járvány megfékezése.

A nyugat-afrikai Ebola-járvány költségei katasztrofális szintre szökhetnek fel – figyelmeztetett a Világbank. Ha a térség többi országa nem képes olyan hatékony ellenintézkedésekre, mint amelyek kontroll alatt tartották a vírus terjedését Nigériában és Szenegálban, akkor a költségek elérhetik a korábbi becslések többszörösét - idézi a Bloomberg Francisco Ferreirát, a Világbank vezető elemzőjét. A járvány összesen 809 millió dollár kiadással járhat abban a három országban – Guineában, Libériában és Sierra Leonéban –, amelyekben a legerősebben pusztít – olvasható a Napi.hu portálján.

Az IMF korábban bő 300 millió dollár kiadással számolt, és a Világbankkal együtt 350 millió dollár támogatást ajánlott fel a legsúlyosabb helyzetben lévő államoknak. Az ENSZ egymilliárd dollárra teszi az Ebola megfékezéséhez szükséges kiadásokat.
Dramani Mahama, Ghána elnöke egy hét eleji interjúban azt monda, hogy a régió GDP-jét 3,6 százalékkal faraghatja le a katasztrófa. A nemzetközi szervezetek által felajánlott pénz lassan csordogál és a pánikreakciók – a határok lezárása, légi járatok leállítása - tovább súlyosbítják a bajban lévő országok helyzetét. Mahama szerint a járványt hat-kilenc hónap alatt fékezhetik meg.
A Világbank mostani elemzésében kifejti, hogy ha a pusztítás átterjed más országokra, akkor megfékezésének költségei még magasabbra nőhetnek.

A témával kapcsolatban a Világgazdaság – online így ír: Közegészségügyi szakemberek, valamint statisztikusok úgy számolnak, hogy amennyiben nem változik a helyzet, november elejére 9939 fertőzéses eset lesz Libériában, 5925 Guineában és 5063 Sierra Leonéban. Ez összességében húszezernél is több ebola-fertőzöttet jelent, az ENSZ a múlt héten még az év végéig jelezte a 20 ezer fertőzöttet. Vagyis hetente nem százak, hanem ezrek betegszenek és halnak meg ebolában e vírustól – figyelmeztetnek a szakemberek. Ha semmi sem történik, az ebola évekre megtelepedhet a nyugat-afrikai térségben – teszik hozzá a tanulmány készítői, akik sürgős intézkedéseket szorgalmaznak a vírus terjedésének megelőzésében, korai felismerésében, valamint az oltóanyag- és gyógyszerfejlesztésében.