• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megállíthatatlanok a daganatos betegek átverői

Lapszemle Forrás: mno.hu

A bűncselekmény gyanúja sem állapítható meg, a felhívásokat szabadon meg lehet osztani.

A csodás gyógyulást ígérő termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek versenyelőnyben vannak a hatóságokkal szemben.Hiába tiltják le sorra a betegeket hamis reménybe ringató oldalakat, ma is könnyedén be lehet szerezni a hatásos szerként beállított termékeket. A tavaly csúnyán megbüntetett áldoktor módszere is új köntösben virul tovább – írja az mno.hu portálja.

„Aki tud, segítsen! B17-injekciót keresek egy 23 hónapos, agydaganatos kisfiúnak! Fontos! Neked egy kattintás, másnak egy élet!" – ezzel a szöveggel keres B17-injekciót egy házi betegápoló, mondván, az országban a termék hiánycikk, ő pedig ezzel kezel egy gyereket. Diplomás, többgyerekes anyukák is megosztják a segélykérő üzenetet, talán csak annyit érzékelnek a történetből: egy kisbaba megmentésében segédkezhetnek, méghozzá egy ápolónak, aki nyilván tudja, mit csinál, hiszen szakember. Ugyanez az üzenet már 2012-ben is látható volt a közösségi portálokon, előkerült tavaly és az idén is, újra és újra bevésve a fejekbe: a B17 egyfajta csodaszer, amelyért betegápolók könyörögnek.

Pedig a szerves ciánt tartalmazó B17-vitamin nem csodaszer: a vegyületből a szervezetben hidrogén-cianid képződik, amely a módszer hívei szerint jobban mérgezi a daganatos sejteket, mint az egészségeseket. Azaz ha a dózisa jól be van állítva, a daganat elpusztul, de a beteg túléli. Ebből viszont egy szó sem igaz: mint azt Csupor Dezső szakgyógyszerésztől, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerész-tudományi Karának docensétől megtudta a lap, ha sikerül olyan dózist elérni, amely a tumoros sejtekre nézve végzetes, akkor attól a beteg is meghal, ha pedig nem, akkor a daganat és a páciens is életben marad. Ennek ellenére sokan bedőlnek az ilyen híreszteléseknek, utolsó szalmaszálként kapaszkodva a „csodás gyógyulásokról" szóló beszámolókba.

Az efféle ügyekkel a legnagyobb probléma az, hogy a hatóságok a szabálysértőkkel nem tudnak lépést tartani, sok esetben fellépni sem tudnak ellenük érdemben. Noha a termékeket kínáló portálokat le lehet tiltani, a rákbeteg kisfiún állítólagosan segíteni próbáló „betegápoló" ellen viszont semmit nem lehet tenni: mint azt a rendőrségtől megtudta a portál, ez esetben bűncselekménynek még a gyanúja sem állapítható meg, a közösségi portálokon ilyen felhívást szabadon meg lehet osztani.

Legolvasottabb cikkeink