• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megállíthatatlanul csökken a háziorvosok száma

Lapszemle 2022.08.25 Forrás: vg.hu
Megállíthatatlanul csökken a háziorvosok száma

Ahhoz, hogy minél több fiatal doktor döntsön a háziorvosi pálya mellett, Cserni István szerint leginkább szakmai téren lenne szükség előrelépésre.

Az ezredforduló óta eltelt húsz évben több mint kilencszázzal kevesebb háziorvos és házi gyermekorvos praktizál az országban, és továbbra is betöltetlen több száz praxis. A Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója a VG-nek azt mondta, egyebek mellett a hatáskörök bővítésével és az adminisztrációs terhek csökkentésével lehetne vonzóvá tenni a háziorvosi pályát a fiatal doktorok körében, írja a VG.

avaly év végén 4473 háziorvos és 1334 házi gyermekorvos praktizált Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissített adatbázisa szerint. Ez a 2020-as adatnál 88-cal, a 2010-esnél 644-gyel, az ezredfordulós létszámnál pedig több mint 900-zal kevesebb. Bár ezzel párhuzamosan hazánk népessége is csökkent, az egy háziorvosra, illetve házi gyermekorvosra jutó bejelentkezettek száma tendenciózusan emelkedett: az előbbi már majdnem elérte a kétezret (1959), az utóbbi pedig megközelít az 1100-at (1076). Ez 2000-ben még csak 1647, illetve 951 volt.

Látható tehát, hogy az alapellátás – a béremelések és a praxistámogatások ellenére – továbbra sincs könnyű helyzetben, egyre kevesebb orvosnak egyre több beteget kell ellátnia. Hónapról hónapra üresednek meg praxisok. A háziorvoshiány sajnos folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Hónapról hónapra üresednek meg praxisok, ami továbbra is azt jelzi, hogy a szakma nem vonzó a fiatalok számára, és egy öregedő orvostársadalommal nézünk szembe. A háziorvosok átlagéletkora közel hatvan, sőt nagyon sokan dolgoznak még hetvenéves koruk fölött is – kommentálta a számokat a VG érdeklődésére Cserni István, a több mint ezer tagot számláló Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. Mindebből az következik – jegyezte meg –, hogy egyre többen fogják abbahagyni a munkát, s ezt a folyamatot a koronavírus-járvány okozta többletterhelés csak felerősítette. Közölte: összesen 6500 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxis van Magyarországon, amiből csaknem 700 ma is betöltetlen.

Ahhoz, hogy minél több fiatal doktor döntsön a háziorvosi pálya mellett, Cserni István szerint leginkább szakmai téren lenne szükség előrelépésre.

További részletek a VG cikkében.