• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megállíthatatlanul robogunk a trópusi betegségek karjaiba

Lapszemle 2023.08.14 Forrás: G7.hu
Megállíthatatlanul robogunk a trópusi betegségek karjaiba

Az ázsiai tigrisszúnyog például várhatóan Európa nyugati és északi részén terjed majd jobban, a keleti vidékek kevésbé lesznek ideálisak számára.

Az emberre veszélyes kórokozók közel kétharmada klímaérzékeny. Ezek egy része komoly járványokért felelős a világ más területein, de a klímaváltozás miatt már Európában is elkezdtek megjelenni. Jan C. Slemenza és Shlomit Paz a Lancetben megjelent tanulmánya azt vizsgálta, hogyan hat a járványokra az éghajlatváltozás - ismertette a G7.hu.

Vektorosan terjednek azok a betegségek, melyek valamilyen ízeltlábú közvetítőn keresztül jutnak el az emberhez – tipikusan ilyen a szúnyog vagy a kullancs. A szúnyog kifejezetten időjárásérzékeny, élőhelyének klímája nagyban meghatározza, hogy milyen sűrűséggel és eloszlással tud szaporodni. A növekvő hőmérséklet kedvez a szúnyogoknak, a patogének mutációjának, és a fertőzés esélyét is nagyban növeli. 2008 és 2013 között készült egy felmérés, mely azt vizsgálta, hogy milyen faktorok játszanak közre leginkább egy betegség gyors terjedésében – a legelső helyen a természeti környezet szerepelt, utána jött a klíma, az utazás és a turizmus.

A közönséges kullancs leginkább a Lyme-kór terjesztése, illetve a vírusos agyhártyagyulladás terjesztése miatt ismert Európában. A klímaváltozás a kullancsok élőhelyének megváltozását hozza magával. Kutatók szerint a kullancsok élőhelye egyre terjed, a melegedésnek köszönhetően egyre magasabban és egyre északabbra fekvő területeken is megél már.

Az élelmiszerekkel a szervezetbe jutó betegségek közül a campylobakter-fertőzések a legismertebbek. Jól tűrik a meleget, és már kis mennyiségben hatékonyan fertőznek, 100 ezerből 60 ember megtapasztalja a legtöbbször hasmenéses tüntekkel járó ferzőzést – Európában ez az egyik leggyakoribb emésztőszervi megbetegedés. A statisztikák szerint szoros az összefüggés a hőmérséklet emelkedésével. Egy Angliában és Walesben készített tanulmány során arra jöttek rá, hogy a tavaszi időszak végén beinduló megbetegedések összefüggésben állnak a két héttel korábbi hőmérsékelttel, a skandináv országokban arra jutottak, hogy emellett a csapadékmennyiség is befolyásolja a betegszámot. Továbbiak a teljes cikkben

(Fotó: G7.hu/ECDC)

Legolvasottabb cikkeink