• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

Megbecsülést érdemelnek egészségünk őrzői is

Lapszemle 2019.03.21 Forrás: sonline.hu
Megbecsülést érdemelnek egészségünk őrzői is

Az orvos gazdálkodik az összeggel és az ő döntéskörébe tartozik, hogy a kötelező elemen kívül ad e béremelést.

Somogy megyében közel ezer egészségügyi szakdolgozó tevékenykedik az alapellátásban, ők többek között a védőnők és a háziorvosi asszisztensek. Miután az alapellátásban dolgozó szakdolgozók legnagyobb része nem közalkalmazott, emiatt a bérezésükre nem a közalkalmazotti bértábla vonatkozik. – Amikor a bérekért harcolunk, annak az eredménye a közalkalmazotti bértáblában jelenik meg– mondta Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Somogy Megyei Területi Szervezet elnöke a sonline.hu-nak. – Ennek érvényesítése a közalkalmazottakra vonatkozóan az állami fenntartású intézményekben dolgozók esetén kötelező. A vállalkozásokban, praxisokban dolgozók is kamarai tagok, ők is szakdolgozók, és a szakmai érdekképviselet tekintetében ugyanazokkal a jogosítványokkal élhetnek mint a közalkalmazottak, ám ott a bérek tekintetében csak közvetett ráhatás lehetséges.

Az állam az alapellátásba is adott többet korábban, például egy alkalommal szakdolgozói bérkiegészítésként, amely 20 ezer forint juttatást jelentett a béren felül. – Az orvosokat hallgatva a praxisokban sem könnyű a havi finanszírozás beosztása, és a gazdálkodás annak a felelőssége, aki a szolgáltatást működteti – mondta Szabó Gyuláné. – Ha úgy dönt, hogy csak a szakmai bérminimumot tudja kifizetni, akkor nagyon nehéz hatni rá, hogy adjon többet. Ez olyan, mintha egy vállalkozás belső ügyeibe nyúlnánk bele.

A Magyar Orvosi Kamara Somogy megyei elnöke szerint a praxisok többségében megkapják a nekik járó emelést az egészségügyi szakdolgozók. – Azt gondolom, hogy versenyképesek a bérek a háziorvosoknál – mondta Dús István. – Ha nem emelnénk rendszeresen, akkor már rég otthagytak volna minket az ápolók.

Hozzátette: az nem publikus adat, hogy milyen mértékben emelik az asszisztensi béreket. Ez háziorvosi praxisonként eltérő, ahogyan a juttatások is. Van, aki nyárra, karácsonyra is ad plusz pénzt, sőt olyan is, aki születésnapra. S persze dolgoznak olyan doktorok is, akik csak a kötelező juttatást fizetik ki. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink