• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megdöbbentő adat: két hónapot dolgoznak ingyen a nők

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Európában a nők még mindig 59 napot dolgoznak „ingyen".

Ezt mutatják az Európai Bizottság (EB) által közzétett legfrissebb adatok. Magyarország azon országok között van, ahol még mélyebb lett a nemek közötti szakadék. A nemek közötti bérszakadék – a nők és a férfiak órabére közötti átlagos különbség a gazdaság egészében – az elmúlt néhány évben alig változott, és továbbra is 16% körül mozog, jelenleg – a múlt évhez hasonlóan – 16,4%-on áll. A helyzet még a láthatónál is sötétebb – vélekedik Vivane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, az EB jogérvényesülésért felelős biztosa -, hiszen az előző évek igen szerény javuló tendenciája nagyrészt a gazdasági válságnak tudható be, amelynek nyomán inkább a férfiak keresete csökkent, minthogy a nőké növekedett volna – írja a Napi.hu portálja.

A nemek közötti bérszakadékot a férfiak keresetének százalékában szokás megadni, amely a férfi és női munkavállalók átlagos bruttó órabérének különbségét jeleníti meg az uniós gazdaság egészére. A friss adatok szerint 2012-ben az EU-ban átlagosan 16,4% volt a különbség a nők és a férfiak bére között.

Az elmúlt évekhez képest – amikor ez az adat 17% körül vagy afelett mozgott – a bérszakadék egy enyhén csökkenő tendenciát követően jelenleg stagnál.

Míg Dánia, a Cseh Köztársaság, Ausztria, Hollandia és Ciprus folyamatosan javuló tendenciát mutat, addig más tagállamokban (például Lengyelország, Litvánia) a csökkenő tendencia 2012-ben megfordult. Magyarországon, Portugáliában, Észtországban, Bulgáriában, Írországban és Spanyolországban az elmúlt néhány évben tovább mélyült a nemek közötti bérszakadék – emelte ki a bizottság.

Magyarországon 2008-ban 17,5%-os volt a bérszakadék, ami a 2009-es évben látott enyhe javulást követően folyamatosan nő és 2012-re elérte a 20,1%-os különbséget.

A bizottság szerint a bérszakadék csökkenő tendenciája több tényezővel is magyarázható: például a férfiak által dominált ágazatokban a magasabban képzett női munkavállalók növekvő aránya vagy az e szektorokra (például az építőiparra vagy a gépiparra) a gazdasági visszaesés által gyakorolt súlyosabb hatás. A változást tehát nem kizárólag a nők díjazásának és munkakörülményeinek javulása okozta.