• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megdöbbentő: ezért halnak korán a magyarok

Lapszemle 2018.12.11 Forrás: Napi.hu
Megdöbbentő: ezért halnak korán a magyarok

OECD : Magasabb kiadási szint mellett magasabb élettartam és több minőségi életév érhető el.

Több pénzt kellene a magyar államnak az egészségügyre fordítani, mert az egyre divatosabbá váló kormányzati szólam - miszerint az egészségügynek alig van szerepe a lakosság egészségi állapota, várható élettartama, egészségben töltött életévei alakulásában - dacára az OECD tanulmányai egyértelműen arra utalnak, igenis van összefüggés az egészségügyre költött pénz és az egészségi állapot között. Márpedig Magyarország mindkét téren jelentős lemaradást mutat, amire ezúttal nem más, mint a 2018-as Jó állam jelentés hívja fel figyelmet - írta a napi.hu.

A magyar kormány számára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Közszolgálati Egyetem által elkészített 2018-as Jó állam jelentés is górcső alá veszi a magyar egészségügyet, a magyarok egészségi állapotát és elég elszomorító következtetésekre jut. Az egészségben eltöltött életévek számát illetően például rámutat, noha Magyarországon 2005-2012 között nőtt a lakosság egészségben eltöltött életéveinek száma, a növekedés azonban 2012-ben megállt, s 2015-ig az EU átlaghoz képest 3 éves elmaradást regisztráltak. Ha a 65 évesek további egészségben elöltött életéveinek számát veszik számba, Magyarország lemaradása 3,5 év.

Ráadásul országon belül magas az egészségegyenlőtlenség mértéke - hangsúlyozza a Jó állam jelentés. Míg a Közép-Magyarországon élők várható élettartam nagyjából eléri az uniós átlagot, és viszonylag kicsi a lemaradás Nyugat- és Közép-Dunántúlon, addig az ország több részében élőknek átlagosan 4-7 évvel rövidebb élet jut, mint a központi régióban.

A Jó állam jelentés kiemeli: a közkiadások növelése - bármely referenciacsoporthoz is viszonyítunk - indokolt. Mint írják: az egy főre jutó, vásárlóerőparitáson számított egészségügyi kiadások mértéke az OECD vizsgálatai szerint mind a várható élettartammal, mind az egészségben eltöltött életévek számával összefügg, magasabb kiadási szint mellett magasabb élettartam és több minőségi életév érhető el.

Magyarország mind a várható élettartam, mind az egészségben eltöltött életévek számát illetően a regressziós görbe alatt található, ami azt jelzi, hogy az egészségügyre fordított források mennyiségén és a forrásfelhasználás hatékonyságán is indokolt javítani. További adatok és tények a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink