• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megdőlt a nagy multivitamin-tévhit, ezt jobb, ha tudod a kapszulákról

Lapszemle 2023.11.13 Forrás: penzcentrum.hu
Megdőlt a nagy multivitamin-tévhit, ezt jobb, ha tudod a kapszulákról

Elterjedt nézet, hogy a multivitaminok folyamatos szedésével csökken egy sor betegség kockázata, de ez nem egyértelmű.

Érdemes lehet a járványszezonban mindent elkövetni immunrendszerünk védelméért. Sokan ilyenkor megelőzésképpen vitaminokat, étrend-kiegészítőket kezdenek szedni, hogy megelőzzék a fertőzéseket, erősítsék a szervezetük ellenálló képességét. Már rengeteg készítmény áll rendelkezésre, amelyekben kombináltan találhatók meg a hasznos anyagok a szervezet számára, ezek a multivitaminok. Amit azonban sokan nem tudnak, hogy rengeteg tévhit kering a multivitaminok szedése és hatása kapcsán, ezeknek nem érdemes bedőlni - írta a pénzcentrum.hu.

A multivitamin egy összefoglaló név, melyből rengetegféle tabletta, pezsgőtabletta, kapszula, folyadék, gél, rágótabletta, gumicukor, stb. kiszerelésű termék létezhet. A NNGYK (korábban OGYÉI) étrend-kiegészítő nyilvántartásából az derül ki, hogy a 2023-ban bejelentett étrend-kiegészítők 4,3 százaléka volt multivitamin, összesen 101 tétel. A nyilvántartásban összesen 1196 olyan készítmény szerepel, melynek elnevezésében megtalálható a multivitamin kifejezés, ezeknek 8,4 százalékát idén jelentették be.

A szervezet számára összesen 13 vitamin - A-vitamin, B-vitaminok, C-vitamin, D-vitamin, E-vitaminok, K-vitamin - és nagyjából 15 féle ásványi anyag nélkülözhetetlen. Az ásványi anyagok közt megkülönböztetünk makro- és mikroelemeket. Makroelemekből a szervezetnek nagyobb mennyiségre szüksége, mint a kalcium, foszfor, magnézium, nátrium, kálium, klorid és kén. A mikroelemekből, mint a vas, mangán, réz, jód, cink, kobalt, fluor és szelén, csak kisebb mennyiség szükséges.

Elterjedt nézet, hogy a multivitaminok folyamatos szedésével csökken a szívbetegségek kialakulásának kockázata, erre azonban nincsenek egyértelmű bizonyítékok. A Healthline cikke szerint amíg egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a multivitaminok csökkentik a szívroham kockázatát, más kutatások nem mutattak ki összefüggést.

A Physicians’ Health Study II például több mint 14 000 középkorú férfi orvos esetében vizsgálta a napi multivitamin-szedés hatásait több mint egy évtizeden keresztül: nem mutattak ki csökkenést a szívinfarktus és a stroke előfordulása vagy a szívbetegség következtében történt elhalálozások számában.

Más tanulmányok találtak összefüggést: a hosszan tartó folyamatos multivitamin-szedés nők esetében csökkentette a szívbetegség következtében történt halál kockázatát. Összességében a témában született tanulmányok kapcsán az mondható el, hogy a bizonyítékok vegyesek, ezért nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a multivitamin valóban képes csökkenteni a kockázatot a szívbetegségekre.

A rákbetegségekkel összefüggésben hasonló a helyzet, mint a szívbetegségek esetében: megoszlanak a tanulmányok azzal kapcsolatban, hogy a multivitamin szedése csökkenheti-e a rák kialakulásának kockázatát, vagy nincs ilyen hatása. Egyes tanulmányok szerint férfiak esetén szignifikánsan csökken a rák kockázata multivitamin szedése esetén, míg más kutatásokban nőknél és férfiaknál is kimutatták a jótékony hatásait. Vannak azonban olyan tanulmányok, amelyek nem találtak semmilyen összefüggést.

A multivitaminoknak még általában az agy és a szem egészsége kapcsán szoktak jótékony hatást tulajdonítani. Kisebb kutatások eredményei szerint idősebbek esetében a multivitamin-szedés javíthatja a memóriát, csökkentheti a szorongás és depresszió tüneteit, javíthatja a közérzetet. Más tanulmányok szerint nincsenek hatással a kedélyállapotra, vagy mentális egészségre.

Vannak-e veszélyei a multivitaminoknak? - kiderül a teljes cikkben.