• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Megduplázódhattak egyes kórházi fertőzések

Lapszemle 2021.10.22 Forrás: MedicalOnline
Megduplázódhattak egyes kórházi fertőzések

Valószínűleg ez országosan is jellemző lehet a covidos betegek ellátása miatt túlterhelődött intenzívosztályos ellátások nyomán.

Van olyan intézmény, ahol kétszer annyi nosocomiális infekciót okoztak egyes kórokozók a koronavírus-járvány időszakában, mint korábban. Valószínűleg ez országosan is jellemző lehet a covidos betegek ellátása miatt túlterhelődött intenzívosztályos ellátások nyomán, de hivatalos adat egyelőre nincs, írja a MedicalOnline.

Kétszeresére emelkedett a Clostridium difficile (CDI) és az Acinetobacter baumannii (MACI) okozta kórházi fertőzések száma a Szegedi Tudományegyetem klinikáin a koronavírus-járvány időszakában – említette meg Nagy Kamilla, az SZTE a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztályának vezető főorvosa az IME egészségügyi szaklap X. Infekciókontroll és Betegbiztonsági Konferenciáján, bár – tette hozzá – a kórházhigiénikusok figyelmét nagyrészt az intézményen belüli kontaktkutatások kötötték le az elmúlt másfél évben.

A járvány kezdetétől idén októberig 28 694 PCR-pozitív esetet találtak, csak az idén több mint 11 ezret. Míg manapság másfél óra elegendő a Covid-tesztek kiértékelésére, a 3. hullámban erre tíz nap sem volt elegendő – utalt a korábbi szűkös kapacitásokra a higiénikus főorvos.

Tavaly 375, idén 378 olyan covidos betegük volt, akit állapota miatt nem tudtak hazaengedni a kórházból, és speciális traumatológiai, szülészeti, szívsebészeti ellátásra szorultak. Ezeket az eseteket az érintett klinikákon kialakított Covid-ágyakon és kórtermekben helyezték el, ellátásuk során nehézséget okozott, hogy ugyanannak a személyzetnek kellett gondoskodnia az ellátásukról, akik a nem fertőzött pácienseket is gondozták.

Az SZTE dolgozói közül több mint 1500-an fertőződtek meg, szeptember végéig a hatóságok 168 esetben foglalkozási megbetegedésként fogadták el a fertőzést. Igazgatási eljárás keretében 67 esetben vizsgálták az intézmény felelősségét, ám az eddig lezárt 20 esetben ezt nem állapították meg.

Legolvasottabb cikkeink