• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megduplázódhattak egyes kórházi fertőzések

Lapszemle 2021.10.22 Forrás: MedicalOnline
Megduplázódhattak egyes kórházi fertőzések

Valószínűleg ez országosan is jellemző lehet a covidos betegek ellátása miatt túlterhelődött intenzívosztályos ellátások nyomán.

Van olyan intézmény, ahol kétszer annyi nosocomiális infekciót okoztak egyes kórokozók a koronavírus-járvány időszakában, mint korábban. Valószínűleg ez országosan is jellemző lehet a covidos betegek ellátása miatt túlterhelődött intenzívosztályos ellátások nyomán, de hivatalos adat egyelőre nincs, írja a MedicalOnline.

Kétszeresére emelkedett a Clostridium difficile (CDI) és az Acinetobacter baumannii (MACI) okozta kórházi fertőzések száma a Szegedi Tudományegyetem klinikáin a koronavírus-járvány időszakában – említette meg Nagy Kamilla, az SZTE a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztályának vezető főorvosa az IME egészségügyi szaklap X. Infekciókontroll és Betegbiztonsági Konferenciáján, bár – tette hozzá – a kórházhigiénikusok figyelmét nagyrészt az intézményen belüli kontaktkutatások kötötték le az elmúlt másfél évben.

A járvány kezdetétől idén októberig 28 694 PCR-pozitív esetet találtak, csak az idén több mint 11 ezret. Míg manapság másfél óra elegendő a Covid-tesztek kiértékelésére, a 3. hullámban erre tíz nap sem volt elegendő – utalt a korábbi szűkös kapacitásokra a higiénikus főorvos.

Tavaly 375, idén 378 olyan covidos betegük volt, akit állapota miatt nem tudtak hazaengedni a kórházból, és speciális traumatológiai, szülészeti, szívsebészeti ellátásra szorultak. Ezeket az eseteket az érintett klinikákon kialakított Covid-ágyakon és kórtermekben helyezték el, ellátásuk során nehézséget okozott, hogy ugyanannak a személyzetnek kellett gondoskodnia az ellátásukról, akik a nem fertőzött pácienseket is gondozták.

Az SZTE dolgozói közül több mint 1500-an fertőződtek meg, szeptember végéig a hatóságok 168 esetben foglalkozási megbetegedésként fogadták el a fertőzést. Igazgatási eljárás keretében 67 esetben vizsgálták az intézmény felelősségét, ám az eddig lezárt 20 esetben ezt nem állapították meg.

Legolvasottabb cikkeink