• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megduplázták adósságukat a kórházak

Lapszemle 2018.08.28 Forrás: zoom.hu
Megduplázták adósságukat a kórházak

Miközben az Állami Számvevőszék elnöke üzengetett a kórházigazgatóknak, tovább romlott a kórházak finanszírozási helyzete.

Soha nem látott pénz dől a gazdasági növekedésnek köszönhetően a magyar államhoz – ám a bevételeket a kormány jelentős részben az elmaradó uniós támogatások megelőlegezésére fordítja, így nem meglepő, hogy a kórházak adósságállománya folyamosan növekszik - írta a zoom.hu.

Tavaly decemberben zajlott le a menetrend szerint konszolidáció az állami kórházakban – ám az is csak arra volt elegendő, hogy 17,5 milliárd forintra mérsékeljék az adósságállományt. Már tavaly sem volt cél a kórházak teljes adósságállományának eltüntetése, különbséget tettek a kormány szerint jól és rosszul gazdálkodó kórházak között – ennek következtében nem minden kórházi tartozást fizetett ki a kormány. A január elsejei 17,5 milliárd forintról hét hónap leforgása alatt ráadásul 41,5 milliárdra nőtt, vagyis bő fél év alatt megduplázódott az adósságállomány.

A 41,5 milliárd forintos adósságból a kórházak potom 100 millió forinttal tartoznak csak az államnak, ugyanis az adókat, járulékokat nekik is be kell fizetniük a költségvetésbe. Nagyobb tartozást a beszállítóikkal (gyógyszerforgalmazók, energiaszolgáltatók) szemben tudnak felhalmozni. A Magyar Államkincstár héthavi adatai szerint egyre több az olyan intézmény, amely milliárdos tartozást görget maga előtt, de már két olyan intézmény is van, ami átlépte a kétmilliárdos határt.

Jelenleg a csúcstartó a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet, ahol 2,5 milliárdra nőtt a lejárt adósság, de 2,3 milliárd forintos lejárt adóssággal küzd az Országos Mentőszolgálat is. A Péterfy Kórház a tavaly decemberi konszolidáció egyik vesztese volt, ugyanis az adósságrendezés után is több mint egymilliárd forintos tartozása maradt a kórháznak – amely, minta neve is mutatja, egyből két intézményt rejt, hisz ide tartozik a Országos Traumatológiai Intézet is. Ebből az bő egymilliárdos adósságból csináltak hét hónap alatt 2,5 milliárdot.

A mentősök 2,3 milliárd forintos adóssága viszont egyik hónapról a másikra keletkezett: két hónappal ezelőtt, még júniusban 1,1 milliárd forinttal ugrott meg a tartozás, amit egy nagyobb projekt számlájának benyújtásával, illetve annak ki nem fizetésével magyaráztak lapunknak a mentősök. A tartozást, úgy látszik, azóta sem sikerült rendezni, így az már 2,3 milliárd forintra rúg. Ami semmi esetre sem biztató, bár az OMSZ szerint „gazdálkodásuk egyensúlyban van”.

A legnagyobb kórházi adósok listájára felkerült három vidéki egyetem is, ezek mind jelentős klinikai központtal rendelkeznek, és az adósságuk vélhetően emiatt keletkezik. Ezen egyetemek adósságát a Magyar Államkincstár is az egészségügyi intézmények között sorolja fel, nem pedig az oktatási intézetek között - írta a lap.

Legolvasottabb cikkeink