• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megérkezett az import K-vitamin a patikákba

Lapszemle 2019.07.08 Forrás: szoljon.hu
Megérkezett az import K-vitamin a patikákba

Érdemes lenne egységesen szabályozni azoknak az eszközöknek a támogatását, amelyek a csecsemő és az anya védelmét szolgálják.

Már nincs hiány a létfontosságú K-vitaminból, melyet vérzékenység ellen adnak az anyatejjel táplált csecsemőknek. Az új készítmény a támogatással együtt mintegy 2850 forintba kerül. Ez korábban az országos készlethiány kialakulása előtt, szintén támogatással 365 forint volt. Hozzátette, eddig még nem vásároltak a jóval drágább készítményből - írta szoljon.hu.

– Vélhetően akadályok lehetnek emiatt a K-vitamin beadásánál – reagált a hírre dr. Rotyis György, szolnoki házi gyermekorvos, hozzátéve – Ma szakmailag megkerülhetetlen tény, hogy szükséges a K-vitamin beadatása a szoptatott csecsemőknek a vérzékenység elkerülése miatt. – De nem ez az egyetlen probléma, hiszen vannak más, nem kötelező oltások is, melynek árát a szülők nem tudják megfizetni. Érdemes lenne komplexen, egységesen áttekinteni és szabályozni azoknak az eszközöknek, például a pelenkának, oltóanyagoknak, különböző költségeknek a támogatását, amelyek a csecsemő és az anya védelmére vonatkoznak, és nem kényelmi szempontokat szolgálnak – vélekedik a gyermekorvos.

Dr. Rőczey Norbert, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke, aki egyben az egyik helyi gyógyszertár vezetője a lapnak elmondta, 

– Havonta mi egy és négy között adunk el, hiszen nem sok csecsemő születik a körzetünkben. Egy biztos, maguk a gyógyszertárak nem adhatják azért drágábban, mert hiány van belőle. Mi is drágábban kaptuk, azért adjuk drágábban. Általában ilyen esetekben a korábbi rendelésekhez képest lehet igényelni a gyógyszert, vagyis egy patika nem halmozhat fel nagyobb készletet – hangsúlyozta.

A szakember hozzátette, a készítmény ára a hazai gyártás újraindulásával visszacsökken majd. Azt azonban, hogy ez mikorra várható, pontosan nem lehet tudni. Bár a gyártási hiba fennállásának, vagyis az előállítás szüneteltetésének október végét jelölték meg, még ezután is hónapokba telik, mire a többszörös ellenőrzések, engedélyezések után forgalomba kerülhet az olcsóbb vakcina.

Legolvasottabb cikkeink