• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Meggyes Tamás osztályokat akar kiszervezni

Lapszemle Forrás: Népszava

Kiszervezné és vállalkozásként működtetné tovább az esztergomi kórház több klinikai osztályát Meggyes Tamás fideszes polgármester.

Az erről szóló - a városvezető által jegyzett - előterjesztést tegnapi ülésén fogadta el a jobboldali többségű képviselőtestület. A döntés szerint Kollár Zoltánnak, az egészségügyi intézmény főigazgatójának szeptember 30-ig kell megvizsgálnia, hogy a „költségtakarékosabb és jobb színvonalú ellátás" érdekében melyik klinikai osztályok működtetése oldható meg „külső vállalkozás keretein belül."

A határozat előterjesztésének indoklásában Meggyes azt írta: a kórház minőségi mutatóit, valamint a foglalkoztatottság módjait nagyban bővítené, ha a közalkalmazotti rendszer helyett a kórház vállalkozási formában működtetne egyes osztályokat, ami jelentős költségmegtakarítással is járna. Utóbbira az intézménynek nagy szüksége van, mert több százmilliós felhalmozott tartozást görget maga előtt.

Utóbbi az előterjesztéshez csatolt jelentésből derül ki, melyet a kórházhoz márciusban kirendelt önkormányzati biztos készített. Czakó Imre beszámolója szerint megállapították, hogy indokolt az önkormányzati fenntartású kórház gazdálkodási tevékenységének „teljes körű felügyelet alá vonása". A jelentés szerint a kórház szállítói tartozása március közepén 463,5 millió forint volt, ami április végéig mintegy 424,5 millióra csökkent. Utóbbiból a 60 napon túl lejárt tartozás több mint 135 milliót tesz ki, melyet az önkormányzati biztos jelentésében annak a korábbi „felelőtlen kormányzati lépésnek" tudott be, amely a kórház finanszírozását a teljesítményvolumen-korlát (tvk) befagyasztásával mintegy 20 százalékkal csökkentette.

Az egyes kórházi osztályok kiszervezése tehát az ott dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának megszűnésével járna, a hasonló döntések ellen - az elmúlt években - hevesen tiltakoztak fideszes politikusok.