• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Meggyógyítalak, cserébe kérem az összes adatod

Lapszemle 2021.08.17 Forrás: nepszava.hu
Meggyógyítalak, cserébe kérem az összes adatod

Az egészségügyi adatok szabályozása lesz szerintem a közeljövő egyik legnagyobb „harctere" - véli a jövőkutató.

Egyénenként egy sokkal zártabb, megfigyeltebb világban élünk majd, és azok, akik nem törekednek a tanulásra, tudatosságra, borzasztóan kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Ha Magyarország nem él a lehetőségeivel, nem lesz képzett a lakosság többsége, akkor egy olcsó, periférikus lerakatként vegetálunk majd, egészségtelen környezetben - mondta a Népszavának adott interjúban Rab Árpád jövőkutató.

Az egészségügy például egyértelműen az elektronizált ellátás felé tolódik. Egyszerűen nem lesz annyi orvos sehol a világon, amennyire szükség lenne. Ezért néhány cég majd azt mondja, hogy rendben, meggyógyítalak, cserébe kérem az összes adatod. És akkor akár a napi lépésszámom is ellenőrizheti, hogy lássa, mennyire élek sportosan. Látja a kalóriabevitelem, sőt a személyes kapcsolataimat is, hiszen a kontakt-kutatás is fontos lehet egy fertőző betegség esetén. Ezért az egészségügyi adatok szabályozása lesz szerintem a közeljövő egyik legnagyobb „harctere”, ahol a jogvédők, az állampolgárok nagyon komoly küzdelmet folytatnak majd.

Az állam, vagy az egészségbiztosítóm előírhatja majd, hogy nekem kötelező egy héten háromszor elmennem kocogni, viszont maximum két szelet csokitortát ehetek meg, és látni is fogja, hogy ezeket teljesítem-e?

Igen, akár ez is bekövetkezhet. A demokráciákban ezek üzleti modellek mentén zajlanak majd. Nem lehet kötelező kocogást előírni, ellenben szerezhetek mondjuk egészségügyi pontokat, például kocogással, amiket kedvezményekre válthatok be. Az emberek nagy része ennek önként alá veti magát. Ha ösztönzőkkel bírnak egészségesebb életmódra, azzal még nincsen gond.

Miből lehet gond?

Például, ha a munkaadó írja elő a kötelező kocogást. Amit valószínűleg megtehet majd, hiszen nem emberi jog egy adott cégnél dolgozni. A másik, ha társadalmi nyomás jelenik meg: ha nem szerzel egy hónapban legalább száz egészségügyi pontot, akkor furcsán néznek majd rád. Kínában, ahol már bevezették az állampolgárok számára a jó pontok megszerzésének rendszerét, ez társadalmi rétegződést eredményezett. A nyolcszáz pontosok már másképp tekintenek azokra, akiknek csak hatszáz pontja van. Sőt, ha az ismerőseim alacsony pontszámúak, akkor én is kevesebb pontot szerezhetek. De ilyen azért nálunk nem várható.

Legolvasottabb cikkeink