• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Meghökkentő táplálkozási ajánlás Amerikából

Lapszemle Forrás: origo.hu

Az ajánlások kis mértékben eltérnek a korábbiaktól abban, hogy nem korlátozzák az egyének étkezése során bevitt koleszterin mennyiségét.

570 oldalas szakértői ajánlást készítettek az Egyesült Államokban az egészséges táplálkozás új irányelveiről, amely tartalmaz néhány meglepetést is. A szakértői anyag zöld jelzést ad a korlátozott mennyiségű koffeinfogyasztásnak, és nem próbálja a továbbiakban kontrollálni az amerikaiak étkezése során bevitt koleszterinjét - idézte a Medscape.com cikkét az Origora költözött szívderítő.hu.

A bizottság ajánlásai - amelyet 18 hónapos munkával készítettek elő - „új tudományos bizonyítékokat" idéznek, amelyekkel felülvizsgálják a 2010-es Amerikai Étrendi Tanácsok javaslatait. A bizonyítékok összefoglalását és az ajánlásokat az Amerikai Egyesült Államok Egészségügyi, Humán szolgáltatási és Mezőgazdasági minisztériumainak mutatták be. Ezek a minisztériumok azok, amelyek az Egyesült Államok étkezési ajánlásainak a felelősei.

Az ajánlások kis mértékben eltérnek a korábbiaktól abban, hogy nem korlátozzák az egyének étkezése során bevitt koleszterin mennyiségét. A 2010. évi diétás tanácsokban a napi koleszterin célt kevesebb, mint 300 mg-ban állapították meg. Most – mondja a bizottság – az étkezés során bevitt koleszterint „nem tartjuk olyan tápanyagnak, amely túlfogyasztható", és a legfrissebb bizonyítékok szerint „nincs érzékelhető kapcsolat" a szívbetegség és az étkezés során bevitt koleszterin között.

Az ajánlások jó hírrel szolgálnak a kávékedvelőknek is, mert a koffeint nem tartják a továbbiakban már az emberek ellenségének. Tény - ahogy a tanácsadó bizottság mondja - hogy napi 3-5 csésze kávé fogyasztása az egészséges étrend része lehet, és az adatok azt mutatják, hogy a kávé csökkenti a kettes típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez a mennyiség 400 mg koffein naponként. A hozzáadott cukor, a zsíros tej vagy a tejszínes kávé viszont nem ajánlott!

Az étkezési ajánlások szerint legalább 1000 mg-mal kellene csökkentenie a nátriumbevitelét a napi étkezése során ahhoz, hogy a napi bevitelt 2300 mg alá vigyük le. Viszont változás, hogy a tanácsadó bizottság már nem ajánlja, hogy a napi sófogyasztás csupán 1500 mg legyen a magas vérnyomásúak, cukorbetegek vagy krónikus vesebetegek számára.

A bizottság szintén ajánlja, hogy ne fogyasszunk a napi kalóriabevitel 10%-ánál többet telített zsírból. Ami a hozzáadott cukrot illeti, ugyanezt a szabályt alkalmazzák: az ajánlások szerint a napi kalória kevesebb mint 10%-a származhat hozzáadott cukorból.

Legolvasottabb cikkeink