• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Mégis kiüríthetik a dobai kastélyban működő pszichiátriát

Lapszemle 2020.02.10 Forrás: hvg.hu
Mégis kiüríthetik a dobai kastélyban működő pszichiátriát

A kastélyparkra százmilliókat költöttek, a kórházra nem futotta, most állagromlás miatt kiüríthetik az intézményt.

„Szélnek eresztik a pszichiátriai betegeket. Vajon kinek kell a dobai kastély?” – ezt Rig Lajos, a Jobbik parlamenti képviselője posztolta ki a Facebookon. Mint írta a politikus, sokan megkeresték a kastélyban ellátottak hozzátartozói és az ott dolgozók közül is, akik most nem nagyon látják, hol fogják elhelyezni a betegeket, vagy hol fognak dolgozni az osztály felszámolása után. A képviselőt úgy tájékoztatták a helyiek, hogy a főépületet január 31-én kiürítették, a betegek felét egy kisebb épületben helyezték el, a többieket más részlegre szállították, vagy a családjukhoz költöztették, de a tapolcai hajléktalanszállóra is jutott belőlük. A politikushoz olyan információk is eljutottak, hogy a dolgozóknak az intézmény központjához, a veszprémi kórházhoz tartozó részlegeken ajánlottak munkát - idézte a posztot a hvg.hu.

Rig Lajos megkereste a Csolnoky Ferenc Kórház sümegi pszichiátriai centrum vezetőjét is, aki a politikusnak azzal indokolta a "költözést", hogy a kastélyban olyan kár keletkezett, amely veszélyeztetné a betegek biztonságát.

A dobai kastélyban kétszáz beteg, és 120 dolgozót érint az osztály felszámolása. Az ellátottak közül már legalább kilencvenet helyeztek el máshol, kiadták őket a családjaiknak, átszállították a sümegi centrumba, néhányat pedig a tapolcai hajléktalanszállón helyeztek el.

A tapolcai hajléktalanszálló vezetője elismerte, hogy náluk is van négy, Dobáról átszállított beteg. Magvas Zoltán szerint máskor is adódott hasonló helyzet, most a Pszichiátriai Centrum vezetője kereste fel azzal: a dobai kastélyban olyan helyzet állt elő, hogy a helyiség állapota miatt nem maradhat ott beteg. Mivel téli krízisidőszak van, az egyébként társulásban működtetett szálló feladata az életek megmentése, ezért nem is volt még adminisztratív akadálya sem annak, hogy befogadják a betegeket.

A hvg.hu e-mailben megkereste a kórház főigazgatóját, a sümegi és a dobai osztályok főorvosait, és a szaktárcát is, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőlük választ. Az előzményekről és a következményekről a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink