• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megjött a vakcina, még jobban kétségbeestek a magyarok

Lapszemle 2021.02.17 Forrás: Napi.hu
Megjött a vakcina, még jobban kétségbeestek a magyarok

A fiataloknak csak a harmada vállalná az oltást, eközben a 60 évesnél idősebbeknél majdnem kétszeres ez az arány.

Még tavaly nyáron mindenki attól várta a megváltást a koronavírus-járványban, hogy megkezdődnek az oltási programok, most már inkább várják a kormány bejelentésétől, hogy véget érjen a pandémiás helyzet. Az oltási hajlandóságon az látszik, hogy generációs szakadék van a társadalmon belül, miközben általános romlik a lakossági fegyelem az előírások betartásában - derül ki az Ipsos legújabb felméréséből, amelyet a napi.hu összegez.

Tavaly júliusban, a járvány berobbanása után félévvel még az látszott, hogy az emberek igyekeznek betartani a koronavírus miatti védekező intézkedéseket, és reménnyel várták a vakcinákat, míg most, egy évvel azután, hogy a Covid-19 minden nap uralja a híreket, már romló fegyelemről és a vakcinák iránti szkepticizmusról vallanak a közvélemény-kutatások. Az Ipsos Omnibusz legutóbbi felméréséből az látszik, hogy 2020 nyarának közepén még minden harmadik magyar várta a hatékony vakcináció megjelenésétől a vírus leküzdését, jelenleg a magyar felnőttek csak valamivel több, mint ötöde (22 százalék) gondolja így. Nagy többség a kormány és/vagy a járványügyi hatóság bejelentése után tekintené lezártnak a járványt (25 százalék és 22 százalék), míg további 17 százalék a szigorító intézkedések feloldásával érezné megoldottnak a krízishelyzetet.

Júliusban az emberek 17 százaléka vallotta azt, hogy a pandémiás helyzetnek akkor lesz vége, ha a kormány bejelenti, ugyanígy csak 15 százalék kötötte ehhez, hogy az országos tisztifőorvos és az illetékes hatóság mondja ki ezt. Mostanra viszont előbbi tábora 25 százalékosra nőtt, míg Müller Cecília szavára 22 százalék vár. A legkevesebben most a központi szigorító intézkedések feloldásától várja ezt (20 százalék), míg júliusban 17 százalék vélekedett így. A válaszok szórásából jól látszik, hogy elég sok felé osztott a kérdésben a magyar társadalom, mert 20-25 százalék között oszlanak meg az egyes lehetőségek mögött az emberek. Ebből látszik, hogy a vakcina valójában nemhogy megnyugvást nem hozott az embereknek, hanem még inkább végeláthatatlannak érzik a helyzetet.

Erősebb megosztottság látszik viszont a vakcinák beadásának kérdésénél: a fiatalok harmada (34 százalék) vállalná biztosan az oltást, eközben a 60 évesnél idősebbek (akik körében már megkezdődött a vakcinakampány) majdnem kétszeres ez az arány, 64 százalékos. A középkorúak két csoportja - a 30-39-es és a 40-49-es generációk - szinte azonos mértékben (41 és 39 százalék) vállalnák az oltást, de ugyanígy azonos az elutasítók aránya is (45-46 százalék). Az 50-59 éves korosztály 51 százaléka vállalná a vakcina beadatását, 36 százalék zárkózik el ettől.

A lakosság általános oltási hajlandósága a friss mérés szerint 47 százalék, míg a hivatalos weboldalon regisztráltak aránya a teljes felnőtt lakosság bázisán mérve 21 százalék (amelyben benne van az a néhány százalék is, akik már megkapták a védőoltást).

További részletek a cikkben.