• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megkezdik az ivermectin klinikai vizsgálatát a betegeken

Lapszemle 2021.02.03 Forrás: Index
Megkezdik az ivermectin klinikai vizsgálatát a betegeken

A Korányi Kórház és a Dél-pesti Cntrumkórház mellett a Debreceni Egyetemen is dolgoznak a kutatók a hatásosság feltérképezésén.

Három magyar kórházban már betegeket választanak ki a tesztekhez. Egy magyar gyógyszercég is fejleszt ivermectinalapú gyógyszert - írja az index.hu.

Az ivermectin félszintetikus, széles spektrumú, makrociklikus lakton antibiotikum, melyet alapvetően az állatgyógyászatban használnak, de bizonyos trópusi parazitafertőzések esetén embereknek is adják. A közelmúltban nagy vihart kavart, hogy bár a szer koronavírus elleni hatásosságát még csak vizsgálják a kutatóintézetek, vannak országok – például Dél-Afrika –, ahol korlátozott mértékben engedélyezték az alkalmazását Covid–19-betegek esetében.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) decemberben adott ki közleményt róla, hogy az ivermectin sem Európában, sem az USA-ban nem rendelkezik SARS-CoV-2-es koronavírus okozta betegség kezelésére vonatkozó terápiás javaslattal. Ettől függetlenül Magyarországon a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Pulmonológiai Intézetben is elkezdődtek azok a kutatások, melyek a hatóanyag koronavírus elleni hatásosságát vizsgálják.

Úgy tudjuk, hogy Magyarországon van olyan gyógyszervállalat a piacon, amely szintén elkezdte a hatásvizsgálatokat, de még nem szeretne nyilatkozni róluk.

Az Emmitől kértünk engedélyt, hogy a kutatások eredményeiről kérdezzük a Dél-pesti Centrumkórházat, ám nem jártunk sikerrel. Kásler Miklós viszont feltett egy videót a témában az Emmi oldalára, így ivermectinügyben a legfrissebb fejleményeket innen lehet megtudni.

Az emberi erőforrások minisztere megerősítette, hogy az ivermectint parazitaellenes indikációval több milliárd esetben használták, és igen kevés mellékhatást, kóros hatást jelentettek. Számos országban nemcsak a koronavírus miatti megbetegedés kezelésére, hanem a megelőzésére is használják. A szer hatásossága a Covid–19-fertőzés ellen megalapozott, ám mivel a teszteredmények fejlődő országokból származnak, megbízhatóságuk és ellenőrizhetőségük kétségeket ébreszt. Sem az optimális adagolást, sem a célcsoportot illetően nincsenek egyértelmű adatok.

Kásler Miklós megjegyezte, egy USA-ban készült retrospektív tanulmány szerzői arra következtettek, hogy az ivermectin beadása csökkenti a halálozást. A vizsgálat módszertana viszont több szempontból kifogásolható. Egy frissebb, szintén retrospektív spanyol vizsgálat azonban a szer hatástalanságát mutatta ki.

Jelenleg 31 klinikai vizsgálat folyik az ivermectin hatásosságának megállapítására. Ezeknek egy része Magyarországon zajlik, a miniszter elárulta, a Korányi Kórház és a Dél-pesti Cntrumkórház mellett a Debreceni Egyetemen is dolgoznak a kutatók a mellékhatásprofil és a hatásosság feltérképezésén.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink