• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megkezdődött a kórházi vagyonmentés

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Számos, a gyógyításban használt eszköz az átvételig már el is tűnhet az intézményekből.

Nagy meglepetések érhetik még az állami vagyonátvevőket, amikor tételesen is listába veszik a megyei kórházak eszközeit. Sok olyan dolog kerülhet ugyanis központosított tulajdonba, amire a kormány maga se gondolt, míg számos, a gyógyításban használt eszköz addigra már el is tűnhet az intézményekből. Becslések szerint akár több tízmilliárdos értékben vannak ugyanis lélegeztetőgépek, infúziós pumpák és egyéb orvosi eszközök vezető orvosok által létrehozott alapítványok tulajdonában. Ha pedig az államosítás vagy más ok miatt esetleg mozdul a főorvos, akkor magával viszi a gépeket is.

Három-négy éve a fővárosi Szent János Kórház patológiája maradt egyik napról a másikra speciális hűtők, mikroszkóp, leletező számítógép nélkül csak azért, mert távozott az osztályvezető főorvos. A munkához addig használt eszközök nagyobb hányada ugyanis az általa létrehozott alapítvány tulajdona volt, és azokat úgymond csak „használta" az intézmény. Az ott és akkor leszerelt gépeknek csak a számbavételéről többoldalas lajstrom készült.

Sokkoló élményben volt része az állam képviselőjének akkor is, amikor három bezárandó intézményben - az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, a Szabolcs utcai kórházban és a sváb-hegyi gyermekszanatóriumban - a felszámoló alig talált meg néhányat az értékesebb gépek közül, azok nagyobb hányada ugyanis szintén alapítványi tulajdonban volt. Az ilyen gépeket a gyártó vagy a forgalmazó cégek közvetlen szerződéssel telepítik az adott kórházba, vagy az alapítvány maga működteti azokat, és vannak olyan eszközök is, amelyek odahelyezéséről papír sincs.

Nehéz rendet vágni ebben a tulajdondzsungelben. A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban azonban valahogy sikerült: tavaly a tulajdonos ösztökélésére próbálták rendezni az intézmény és alapítványi eszközök „viszonyát". Sásdi Antal főigazgató azt mondja: be lehet hozni továbbra is az adományozott tárgyakat, de azokat már csak akkor szabad használni, ha azt a műszaki osztály lajstromba veszi és a kórház működteti. Elvinni pedig már csak akkor lehet, ha az alapítványi kuratórium úgy döntene, de erre még nem volt példa. Az adott testületben a kórháznak is ott van a képviselője.  

Az Állami Számvevőszék két évvel ezelőtti vizsgálata szerint a kórházak többségében magánszolgáltatók végezték például a mosatást, az őrzés-védelmet, az energetikai szolgáltatásokat, a betegélelmezést. Most gőzerővel zajlik a feladatok szerződéseinek megújítása: számos helyen igyekeznek kihasználni azt az időt, amíg nem az állam, hanem a helyi erők dönthetnek arról, kinek adják oda hosszú távra az üzleteket. Kellemetlen meglepetés lehet ez az egészségügyi tárcának, amelynek vezetői épp a beszerzések központosításából és ésszerűsítéséből remélnek fejlesztési forrásokat.

Az állam könnyen pórul járhat azért is, mert a közintézmények, köztük a kórházak ingatlan- és eszköznyilvántartása meglehetősen slampos. Könnyen előfordulhat, hogy rég megszűnt, lebontott épületek még mindig szerepelnek a telek-könyvekben, de az is megtörténhet, hogy olyasmi is van az intézmények területén, ami sohasem volt az övék. Gyakori a kórházak belső udvarainak, telkeinek hosszú távú bérbeadása, például. Ezeken aztán magánberuházók által épített, magántulajdonú épületek állnak. Senki sem tudja mi lesz a sorsuk az államosítással, illetve hogyan teremthetők köröttük tiszta viszonyok. Lapunk úgy tudja: több megye azt fontolgatja, hogy nem adná oda az államnak a kórházaik területén lévő teniszpályákat, oktatóközpontokat, bölcsődei épületeket, nővérszállókat. Az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós viszont többször nyilvánvalóvá tette: ő éppen ezek hasznosításából teremtené elő az egészségügy átalakításához szükséges forrásokat.

Más veszteségekkel is lehet majd az államosításkor számolni – állítja Dózsa Csaba közgazdász, aki megerősíti: nincs tényszerű leltár a kórházakba működés közben bekerült ilyen-olyan tulajdonú eszközökről, műszerekről. Azt sem lehet tudni, mekkora problémát okoz majd az ellátásban, ha ezeket tulajdonosaik az államosításkor magukkal viszik. Ráadásul további károkat okozhat, ha nem derül ki viszonylag hamar, hogy milyen kompetenciák maradnak meg az államosítással a menedzsmentnél.

A főigazgatók egy része már most kivár, nem mer beszerzéseket kezdeményezni, nem tudja, hogy köthet-e szerződést a beszállítókkal és orvosokkal. A bizonytalanság miatt pedig ügyeleti szolgáltatók és más szakemberek nélkül maradhatnak az intézmények. Ez pedig gondot okozhat a napi ellátásban.

A bizonytalanság azonban növelheti a kórházi hitelek költségeit is. Az uniós pénzből felújítandó kórházaknál a tulajdonos önkormányzatok önrészét gyakran úgy finanszírozták, hogy azt a kórházak saját bevételeikből kölcsönözték a fenntartónak, és most könnyen lehet, hogy a pénzt már nem kapják vissza.