• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megmaradnak a kórház osztályai

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A jelenlegi információk szerint a szentesi kórházban egyetlen osztályt sem kell bezárni.

A jelenlegi információk szerint a szentesi kórházban egyetlen osztályt sem kell bezárni az egészségügyi ellátórendszer átalakítását követően – nyilatkozta Várkonyi Katalin. Az intézmény – melynek hivatalos elnevezése nemrég Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházra változott – főigazgatónője az interjúban elárulta, határozott ígéretet kaptak a műtőtömb fejlesztésére, amit számos egyéb beruházás kísérhet a közeljövőben – írja a Délmagyar – online.

A kórház kapott-e már olyan hivatalos dokumentumot, amiből kiderül, milyen szakmák maradhatnak Szentesen?
- Igen, megkaptuk a kórház munkatáblázatát, ami nem végleges, és amit véleményeztünk is az elmúlt héten. Még valószínűleg egy személyes egyeztetés előtt állunk, de ami lényeges, hogy a kipostázott értesítés szerint egyetlen osztályt sem kell bezárnunk.

- Az egynapos sebészettel mi lesz?
- Több osztályon működik egynapos sebészeti ellátás. A szülészet, a nőgyógyászat, az urológia, a sebészet és a gasztroenterológia érintett ebben a kérdésben. Ezek kapcsán konkrét információkkal nem rendelkezünk, de úgy vesszük, hogy ami eddig volt, az továbbra is marad, és működhet a későbbiekben is. Vannak még elképzeléseink, hogy mely területeken indíthatnánk még egynapos ellátásokat, de ezeket a hatósággal egyeztetni és engedélyeztetni kell.

- Mikor zárul le az egyeztetés a kapacitásokról?
- Hivatalosan július elsejével indulnak az intézmények az új kapacitási rendszerrel.

- Sajtóhír volt nemrég, hogy az adósságrendezésre év végén kapott összeget vissza kell fizetni az intézményeknek. Ez a minisztériumi döntés mennyiben érinti a szentesi kórházat?
- Semennyire. Úgy ütemeztük a számlák kifizetését, hogy a kórház a megkapott támogatást teljes egészében fel tudta használni. 126 millió forintról van szó, amit ha vissza kellett volna fizetni, óriási terhet rótt volna az intézményre. Most az adósságállományunk nem éri el a 300 millió forintot, a 30 napon túli kötelezettségünk pedig valamivel több, mint 30 millió forint. Összességében tehát jól állunk.

- Korábban többször elhangzott, hogy a fejlesztések meghatározhatják az intézmény jövőbeni státuszát. Hol tartanak a megindult beruházások, és van-e ütemterv a további modernizációra?
- A sürgősségi betegellátó osztály fejlesztése hamarosan lezárul. Január elsejétől vette át a GYEMSZI a kórház működtetését, s vele a pályázatot is, hiszen annak lebonyolítása korábban szintén az előző fenntartónk, a Csongrád Megyei Önkormányzat felügyelete alá tartozott. Egy átmeneti időszak után az elmúlt hetekben felgyorsultak az események: a műszereket kell még beszereznünk és a hozzá kapcsolódó informatikai hátteret, az új épületrésznél pedig folyamatban vannak a garanciális javítások, de mindezzel határidőre, december 31-ig végezni fogunk.

Erőltetettebb menet lesz a mozgásszervi rehabilitációs osztály fejlesztése, amit egy határon átnyúló pályázat forrásaiból fogunk megvalósítani 2012 végéig. Ennél a Dr. Bugyi István Kórház számára 202,5 millió forintot jelentő projektnél a napokban lezárul az orvosi műszerek beszerzésének közbeszerzési eljárása, az építkezésre vonatkozó versenyeztetés pedig június elejére fejeződik be, majd megkezdődhetnek a kivitelezési munkák.

Szakmai képzés is része a projektnek: a zsombolyaik a szakterület akut részét tanulják tőlünk, mi pedig az ehhez kapcsolódó krónikus ellátást biztosítjuk. Van még egy regionális pályázatunk, ami ugyan megfelelt a bíráló testületnek, de a felosztható keretösszeg állami kiegészítéséig várólistára került. Ez a beadvány pszichiátriai rehabilitációra vonatkozik, néhány hónapon belül várható az eredményhirdetés.

A teljes interjú a Délmagyar – online oldalán olvasható!