• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megmenekül az Oktatási Hivatal, marad a Design Terminál

Lapszemle Forrás: 444.hu

A hétfői ülésén dönt a kormány arról, hogy a belengetett 73 háttérintézmény közül melyek és milyen formában működhetnek tovább.

A vs.hu-n megjelent lista szerint júliustól tizenhárom intézmény szűnhet meg jogutód nélkül és további legalább ötven feladatait a továbbiakban minisztériumok látják el - írja a 444.hu.

50 ezer köztisztviselő státusza változik meg valamilyen formában, két etapban összesen nagyjából 10 ezer embernek szűnik meg az állami munkahelye - a többiek minisztériumoknál, megmaradó háttérintézményeknél vagy kormányhivataloknál folytathatják a munkát. Az intézmények többsége az indoklás szerint olyan hatósági feladatokat lát el, amelyekre a hivatalok is alkalmasak vagy azok elvégezhetőek főosztályi illetve helyettes államtitkári szinten is.

A listát Lázár János miniszter megbízásából Kovács Zoltán, területi közigazgatásért felelős államtitkár készítette el és az egyes minisztériumoknak a Miniszterelnökséggel kellett bokszolniuk az egyes intézmények megmaradásáért.

Megszűnik az OEP, Ónodi-Szűcs belengette lemondását

A bürokráciacsökkentés az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) érinti a leginkább: a hetvenhárom listázott intézmény közül huszonhat tartozik a humánminisztériumhoz - közülük tizet sikerült megmenteni. Itt voltak a legnagyobb meccsek: ha az eredeti lista szerint történne az átalakítás, a jelenlegi 1700 helyett közel 5000 fővel kéne működnie az EMMI-nek.

A csütörtöki kormányinfón Lázár bejelentette, hogy a Magyar Államkincstár marad a magyar állam egyetlen kifizető ügynöksége, minden más megszűnik, így a kormány becsukja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP) is.

Az erről zajló vita komoly feszültséget szült, mert az egészségügyi államtitkárság szerint a kórházi beszerzéseket kormányhivatali hatáskörbe adni durva kockázatokkal járna. Ezek a funkciók a múlt heti kormányzati előterjesztés szerint végül az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságra kerülnek át, de arról még nincs végső döntés, hogy az OEP többi feladatát egy másik önálló szervezet vagy ebből a célból felállított helyettes államtitkárság látja majd el.

A 444 információi szerint a többi egészségügyi háttérintézmény viszont megmenekül, Ónodi-Szűcs Róbert egészségügyért felelős államtitkár ugyanis csak azzal a feltétellel vállalta a további megbízatást, ha az Országos Tisztiorvosi Hivatal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, valamint az Országos Mentőszolgálat integritása is változatlan marad. Fontos érv volt a gyógyszerészeti intézet megmaradása mellett a gyógyszerlisták egységes kezelésének fenntartása.

Államtitkárként egyébként egyedül Ónodi-Szűcs tárgyalhatott a kormányfővel és a Miniszterelnökséggel, a többi egyeztetésen csak miniszterek vettek részt.

Legolvasottabb cikkeink