• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megműtötték Schumachert

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Továbbra sincs semmi biztató a kómában fekvő Michael Schumacher állapotában.

A Formula–1 hétszeres világbajnokát ismét megműtötték: az orvosok eltávolítottak egy darabot a koponyájából, több vérrögöt is eltávolítottak a fejéből, mert így szeretnék csökkenteni a még mindig kritikus nyomást az agyában. A Bloomberg cikke szerint az orvosok minden hasonló esetnél hasonlóan cselekszenek – írja a Népszava – online.

Alaposan figyelik a nyomást a fejében, leszívják a folyadékot az agyból, vagy sóoldatot, vízhajtót használnak, hogy kivezessék a folyadékot az agyszövetből. Ha ez nem működik, akkor a sebészek eltávolíthatják a koponya egy darabját, hogy helyet biztosítsanak a megduzzadt agynak, így cselekedtek Schumacher orvosai is.

A fejsérülés agresszív kezelése tart néhány pácienst életben és maximalizálja annak esélyét, hogy maradandó sérülések nélkül meggyógyulhasson. Bár a kezelés gyakran nehezen meghatározható és durva, úgy tűnik, mintha vaktában cselekednének, de a rehabilitáció hónapokat, netán éveket is igénybe vehet, és ennek az eredményét nem lehet előre meghatározni – áll a Bloomberg írásában.

Ugyanakkor több mint érdekes – jegyzi meg a portál –, hogy a grenoble-i kórház orvosai, illetve Sabine Kehm, a 45 éves pilóta menedzser-sajtófőnöke továbbra sem ad ki semmilyen tájékoztatást Schumacher állapotáról. Éppen ezért rengeteg találgatás látott már eddig is napvilágot. Colin Shieff idegsebész attól fél, hogy Schumacher apallic szindrómában szenvedhet, azaz vegetatív állapotba került.

Mindenesetre – sajnos – csak az a biztos, hogy Schumacher december 29-én esett el síelés közben a franciaországi Méribelben, azóta mesterséges kómában tartják a grenoble-i kórház orvosai.

A sajtóban egyre több olyan történet jelenik meg, amelyben a lehetséges gyógyulásról szólnak, vagy mások csodás felépüléséről, akik Schumacherhez hasonlóan szintén kómába estek egy balesetet követően. Egy tízéves kisfiú története a legfrissebb ezek közül: Brook Hill szintén síbaleset következtében tavaly két hétig feküdt kómában súlyos agysérülésekkel, ám mára újra teljes életet él. Valamennyinek egy a lényege: a remény hal meg utoljára...