• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megnyílt végre Magyarország legújabb drogrehabilitációs központja

Lapszemle 2022.11.11 Forrás: index.hu
Megnyílt végre Magyarország legújabb drogrehabilitációs központja

Viszonylag elfogadható ellátás szinte csak a nagyvárosokban van, a kisvárosokban „pszichiátert sem könnyű találni, de addiktológust szinte lehetetlen”.

Eredetileg június 26-án, a kábítószer-ellenes világnapon nyitotta volna meg kapuit az a pécsi drogrehabilitációs központ, amely egy 2014-es uniós pályázat keretein belül épült fel. Állami finanszírozás hiányában a megnyitó hónapokat csúszott, mától azonban az ország egész területéről várják a gyógyulni vágyó fiatalokat a kamasz addiktológiai regionális centrumban (K-aRC)- írta az index.hu.

Szemelyácz János, a centrumot működtető INDIT Közalapítvány és a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke elmondta, az intézménybe személyesen elsősorban a 12 és 18 év közötti fiatalokat várják, számításaik szerint a segítséget kérők zöme középiskolás lesz. Az addiktológus megjegyezte: sajnos vannak ennél fiatalabb páciensek is, nemegyszer találkoztak már 8-9 éves kényszeres szerhasználóval. Mint mondta, a kamaszok ellátása komplex feladat, gyermekpszichiáterre, pszichológusra, szociális munkásokra és művészetterapeutákra is szükség van.

„Az online szolgáltatásaink ugyanakkor az ország bármely területéről könnyen elérhetők lesznek, szeretnénk azoknak a szakembereknek is segíteni, akik bár nem az addiktológia területén dolgoznak, munkájuk során gyakran találkoznak problémás gyerekekkel, kamaszokkal. Ők például a pedagógusok, az iskolaorvosok, a védőnők, a művelődési központok dolgozói és a gyermekjóléti szolgálatok szociális munkásai” – emelte ki a pszichiáter.

A K-aRC-nak ugyanakkor kifejezetten az addiktológia a profilja, ami a drog- és az alkoholhasználat mellett az olyan kóros viselkedési problémákat is magába foglalja, mint az internetfüggőség vagy az evészavar, de sok esetben a figyelemzavaros és hiperaktív fiatalok (ADHD) is érintettek lehetnek. Emellett szintén feladatuknak tekintik a szenvedélybeteg családokban élő és felnövekvő fiatalok elérését, ellátását.

A szakember kitért arra is, hogy a kamaszaddiktológiai központ a fiatalok igényeihez igazodva épült fel, így a klasszikus „fotelben beszélgetős, filmekből is ismert terápiás módszereket” olyan interaktív tevékenységgel, mozgásos aktivitásokkal egészítették ki, amelyek ennél a korosztálynál lényegesen hatékonyabbnak bizonyulnak.

Az épületben a kiscsoportozós szobák mellet van tornaterem – pl. színházterápiára, relaxációra –, kézműves tevékenységekre szánt „bütykölő”, ahol akár tankonyha is berendezhető.  További részletek a teljes cikkben

(Fotó: Szemelyácz János - index.hu)

Legolvasottabb cikkeink