• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megosztó béremelés

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A magáncégek által üzemeltetett négy vidéki kórház dolgozóinak nem nő a fizetése.

Az augusztustól járó béremelés lehet az egyik fő ösztönzője annak, hogy további három-négy sajátos státuszú kórház dolgozói is szorgalmazzák munkahelyük államosítását. Az ózdi, a nagyatádi, a gyöngyösi és a várpalotai kórház dolgozói ugyanis kimaradtak abból a „korszakosnak" nevezett béremelésből, amely januárig visszamenőleg jár a frissen állami gondozásba vett intézmények alkalmazottainak - írja a Népszabadság.

Az említett négy kórházat azonban magáncégek működtetik, a vállalkozások korábban 25 évre kapták meg az intézmények üzemeltetési jogát. Ezek a kórházak hiába látnak el közfeladatot, a magánüzemeltetés miatt a dolgozók nem részesedhetnek a most szétosztott, mintegy 16 milliárd forintos bérrendezési keretből. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a közrádió reggeli hírműsorában a minap erről a problémáról azt mondta, a béremelést szektorsemlegesen hajtották végre, ezért kaphattak pénzt az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál és az egyházi intézményeknél dolgozók is, de a magáncégek által üzemeltetett kórházak rendszere egy másik világ. Hozzátette: tárgyalnak az ilyen jellegű kórházak állami tulajdonbavételéről. Ha ez a folyamat lezárult, akkor kompenzálják az ott dolgozók bérét is. Azt egyelőre nem tudni, hogy miként. Erre a kérdésünkre az államtitkárság sajtóosztálya sem tudta választ.

– Nem méltányos és nem is indokolható semmivel, hogy a magánműködtetésű, de közfeladatot ellátó intézményekben dolgozók kimaradtak a béremelésből – mondta lapnak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, aki egyben az ózdi kórház főorvosa. Mint mondta: a béremelésről szóló törvény kihirdetése előtt egy héttel derült ki, hogy például az ózdi kórházban dolgozók kimaradtak a juttatásból.

– A szövetség nevében ezt szóvá is tettük, kértük a Magyar Kórházszövetséget is, hogy segítsenek. Akkor az államtitkárság azt a választ adta: elkezdődik az állami visszavétel, és a folyamat végén visszamenőleg megkapja mindenki az emelést – mondta.

A Népszabadság úgy tudja: a cégek által üzemeltetett kórházak államosításához jogszabálymódosításra lenne szükség. A jelenlegi szabályok szerint kórházat vagy céget kizárólag a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vásárolhat. Működtetnie viszont a GYEMSZI-nek kell, e hivatal viszont nem birtokolhat céget.

Információik szerint az érintett kórházak némelyikében – a szükséges jogszabályok hiánya ellenére – már megkezdődött az államosítás előkészítése, így a könyvvizsgálat és a vagyonvizsgálat.

Legolvasottabb cikkeink