• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megrázó hely Budapest szívében: ez történt a Sziklakórházban

Lapszemle 2022.11.04 Forrás: divany.hu
Megrázó hely Budapest szívében: ez történt a Sziklakórházban

A hidegháború évei alatt szigorúan titkos objektumnak minősült, és egy lehetséges vegyi vagy atomtámadás elleni óvóhelyként tartották számon.

Budapest ostromának hónapjaiban több száz sebesült feküdt mostoha körülmények között a budai Vár alatt lévő barlangrendszerből kialakított Sziklakórházban. A hely a hidegháború évei alatt szigorúan titkos objektumnak minősült, és egy lehetséges vegyi vagy atomtámadás elleni óvóhelyként tartották számon. A ma már a nagyközönség számára is látogatható egyedülálló múzeumban a háború igazi arcával szembesülhetnek a látogatók, írja a divany.hu

A kórház 1945 júniusáig működött. Ekkor az orvosok Nyugatra menekültek, a két főorvost azonban köszönet helyett meghurcolták, az orvosi hivatástól eltiltották. 1945 októberében már arról jelent meg hír, hogy vakcinagyárat és penicillinüzemet hoznak létre a kórház helyén, a kiütéses tífusz elleni oltóanyagot termelnek. Az ötvenes években a létesítményt titkosították, a LOSK 0101/1-es rejtjelszámot kapta a „szigorúan titkos” minősítés mellé. A hidegháború szellemében, a nukleáris fenyegetésre készülve lég- és gázzsilipet építettek ki. 

1956-ban forradalmi kórházként szolgált a létesítmény, hat fiú- és egy lánycsecsemő is itt született. A korábbi igazgatója, Seibriger András ismét itt gyógyított. 1956 decembere után a Sziklakórház ismét elnéptelenedett, majd további bővítések és fejlesztések történtek, hogy egy lehetséges vegyi vagy atomtámadás esetén menedéket nyújtson. Fertőtlenítő folyosókat, géptermeket, vízkezelő- és -tároló berendezést alakítottak ki, valamint bővítették a kórház területét. 1962-ig zajlottak ezek a fejlesztések, utána pedig folyamatos készenlétben állt a létesítmény. Egy gondnok – szigorú titoktartás mellett – ellenőrizte a szellőzést és a világítást, rendszeresen takarított, háromhetente cserélte az ágyneműt. A Sziklakórház egészen 2002-ig, amíg fel nem oldották a titkosítást, polgári védelmi létesítmény volt, nem lehetett látogatni. 2004 és 2006 között a Krétakör Színház tartotta itt előadásait. 2007-ben felújították, és 2008 óta múzeumként látogatható a nagyközönség számára is. Érdemes megnézni, egyedülálló élményt nyújt.

További részletek a divany.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink