A gyermekek nem minden esetben kapnak az életkoruknak megfelelő ételeket az óvodában, iskolában.

Nagyon rossz tapasztalatokra mutatott rá a gyermek-közétkeztetéssel kapcsolatban egy 2009-es felmérés, ennek nyomán indult el 2010-ben a Mintamenza program Békés megyéből, az ottani kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének koordinálásával. Kevesebb só, cukor, szénhidrát, több friss gyümölcs, zöldség, főzelék, rizs a menzai ételekben – ezek a fő célkitűzései a Mintamenza programnak, amelyhez Kecskemét is csatlakozik – írja a baon.hu portálja.
Dr. Mucsi Gyula, Békés megyei tisztifőorvos a kecskeméti városházán a napokban tartott sajtótájékoztatón elmondta: manapság a gyermekek nem minden esetben kapnak az életkoruknak megfelelő ételeket az óvodában, iskolában. Nagy az ételek só-és cukortartalma, a gyerekek sok szénhidrátot fogyasztanak, ugyanakkor nem jutnak hozzá kellő mennyiségben friss zöldséghez, gyümölcshöz, és a kelleténél ritkábban szerepel a menüben főzelék is.
zek a körülmények olyan nem fertőző betegségeket alapoznak meg gyermekkorban, amely később komoly gondot jelenthetnek felnőttként. A magas vérnyomás, a daganatos betegségek, az elhízás mind következménye lehet a nem helyes táplálkozásnak. Az elsődleges cél gyermekeink egészsége – mutatott rá Mucsi Gyula.
A tisztifőorvos elmondta azt is: első körben felmérik a kecskeméti főzőkonyhák személyi és tárgyi feltételeit, majd számítógépes program révén elemzik az egyes szolgáltatók által összeállított étrendeket. Ezután ajánlásokat fogalmaznak meg a szolgáltatóknak, később pedig rendszeresen értékelik a menüket.