• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megreformálnák a menzát

Lapszemle Forrás: baon.hu

A gyermekek nem minden esetben kapnak az életkoruknak megfelelő ételeket az óvodában, iskolában.

Nagyon rossz tapasztalatokra mutatott rá a gyermek-közétkeztetéssel kapcsolatban egy 2009-es felmérés, ennek nyomán indult el 2010-ben a Mintamenza program Békés megyéből, az ottani kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének koordinálásával. Kevesebb só, cukor, szénhidrát, több friss gyümölcs, zöldség, főzelék, rizs a menzai ételekben – ezek a fő célkitűzései a Mintamenza programnak, amelyhez Kecskemét is csatlakozik – írja a baon.hu portálja.

Dr. Mucsi Gyula, Békés megyei tisztifőorvos a kecskeméti városházán a napokban tartott sajtótájékoztatón elmondta: manapság a gyermekek nem minden esetben kapnak az életkoruknak megfelelő ételeket az óvodában, iskolában. Nagy az ételek só-és cukortartalma, a gyerekek sok szénhidrátot fogyasztanak, ugyanakkor nem jutnak hozzá kellő mennyiségben friss zöldséghez, gyümölcshöz, és a kelleténél ritkábban szerepel a menüben főzelék is.

zek a körülmények olyan nem fertőző betegségeket alapoznak meg gyermekkorban, amely később komoly gondot jelenthetnek felnőttként. A magas vérnyomás, a daganatos betegségek, az elhízás mind következménye lehet a nem helyes táplálkozásnak. Az elsődleges cél gyermekeink egészsége – mutatott rá Mucsi Gyula.

A tisztifőorvos elmondta azt is: első körben felmérik a kecskeméti főzőkonyhák személyi és tárgyi feltételeit, majd számítógépes program révén elemzik az egyes szolgáltatók által összeállított étrendeket. Ezután ajánlásokat fogalmaznak meg a szolgáltatóknak, később pedig rendszeresen értékelik a menüket.