• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megszorítással csökkentett munkahelyvédelem

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Még nem tudni, mennyit vesz el a munkahelyvédelmi forrásokból a legújabb csomag.

Az új megszorítócsomag minden tárgyaló fél pozícióját, sőt a jövő évi minimálbérrel kapcsolatos megállapodás esélyét is rontotta - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. A 2013-as bértárgyalások jövő heti folytatásakor a munkáltatók kérni fogják a kormányt, hogy az egyeztetések érdekében kézhez kaphassanak egy olyan hatástanulmányt, amelyben részletezik, hogy az újraszámolt inflációs prognózis és makropálya, valamint a legújabb megszorító csomag mellett a kabinet által elképzelt minimálbér emelés hatása mennyivel csökkenti a munkahelyvédelmi akcióterv által a gazdaság számára kínált kedvezményeket – írja a napi.hu portálja.

A cafeteria egészségügyi hozzájárulásának növelése elvette a lehetőségét a korábban a munkaadók által esetleg elfogadhatónk tartott gesztusértékű minimálbér emelésnek is a főtitkár szerint. Ráadásul azon túl, hogy a kormány semmiféle szociális érzékenységről nem tett tanúbizonyságot, a kiskereskedelem, a vendéglátás és az idegenforgalom jövő évi célzott bevételeit is alaposan megvágta – emelte ki Dávid Ferenc, aki azt is hozzátette, a magasabb adóteher miatt ugyanis a legtöbb munkaadónak már nem éri majd meg béren kívüli juttatást adni a dolgozóknak, különösen igaz ez a kisebb összegű étkezési jegyekre.

A munkáltatók várhatóan háromféleképp reagálnak a majd a pluszteherre. Sokan lesznek, akik teljesen felhagynak a béren kívüli juttatásokkal, illetve akik egyszerűen hozzá csapják majd a dolgozók bruttó béréhez a cafeteria nettó összegét – vélekedett Dávid Ferenc. Ez utóbbi egyértelmű jövedelemcsökkenés, mivel egy ötezer forintos étkezési jegy esetében lényegében az adóteher miatt nincs nettó béremelkedés - mondta a főtitkár. A legjobb munkahelyi kapcsolatokkal bíró cégeknél esetleg elképzelhetőnek tartja, hogy az a megegyezés születik a munkaadó és az érdekképviseletek között, hogy az adóteher összegével felbruttósítják a béren kívüli juttatás nettó összegét, és ezt adják hozzá a dolgozó béréhez. Ez utóbbi azért lehet jó megoldás, mivel így emelkedik a munkavállaló járulékalapja, ami táppénz és nyugdíjjogosultság esetén jöhet jól – jegyezte meg Dávid Ferenc.

Legolvasottabb cikkeink