• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megtalálták az elhízás egyik fő okát, és nem az, amire gondol

Lapszemle 2023.10.30 Forrás: Origo
Megtalálták az elhízás egyik fő okát, és nem az, amire gondol

Egy új kutatás szerint a fruktóz, azaz a gyümölcscukor lehet az elhízás egyik motorja azáltal, hogy éhségérzetet vált ki.

A Coloradói Egyetem elemzése szerint a fogyás annál is nehezebb, mint gondoltuk, és hiába akarunk lemondani a kalóriadús ételekről, a fruktóz folyton visszaterel minket a bűnös útra, ráadásul megszabadulni sem tudunk tőle - írta az Obesity című szakfolyóirat cikke nyomán az origo.hu.

A fruktóz egy olyan cukorfajta, ami a gyümölcsökben található meg. Természetesen az alma, a banán vagy a narancs napi fogyasztása nem okoz gondot, sőt kívánatos a bennük lévő vitaminok és rostok miatt, ráadásul a szervezet is állít elő kis mennyiségben fruktózt a bevitt szénhidrátokból és sós ételekből.

A gondot az okozza, hogy a fruktózt az élelmiszeripar édesítőszerként alkalmazva nagy mennyiségben adja hozzá a különböző termékekhez.

A szakértők az új kutatásban megállapították, hogy a fruktóz jelentősen befolyásolja az anyagcserét azzal, hogy csökkenti az adenozin-trifoszfát (ATP) mennyiségét a szervezetben. Ez a vegyület azért fontos, mert energiát biztosít a sejtek működéséhez. Amikor az ATP-szint eléggé lecsökken, akkor az agy jelzést kap, hogy ideje több, zsírban és szénhidrátokban gazdag ételt fogyasztani.