• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megtévesztőek-e az orvoselvándorlási adatok?

Lapszemle Forrás: Hír TV

A mostani béremelés elegendő lesz arra, hogy itthon és azon belül is a közegészségügyben tartsa az orvosokat és az ápolókat?

Pályán tartja az egészségügyi dolgozókat a kormány béremelése – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Szerinte az orvosok és az ápolók béremelése ahhoz is elegendő, hogy ne menjenek át a magánegészségügybe a magasabb fizetés reményében. Mást gondol erről az egészségügyi közgazdász, Sinkó Eszter úgy véli, a béremelés aligha állítja meg az elvándorlást - hangzott el a Hír TV Látótér című műsorában.

„Az, hogy jobbak az elvándorlási adatok, alapvetően annak köszönhető, hogy a magánegészségügyi ellátás belépett. Tehát nem mennek el külföldre, viszont elmennek a szektorból, a magánegészségügyi szolgáltatóhoz, ezért az adatok megtévesztőek" – fejtette ki Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

A Magyar Kórházszövetség főigazgató elnökhelyettese is megerősítette, hogy ők is tapasztalják a jelenséget. „Komolyabb béremelés szükséges ahhoz, hogy mindez ne legyen a közellátásra nézve hátrányos helyzetű. Mindemellett valahol természetes is, hogy a magánellátásban kiegészítik a jövedelmüket azok, akik a közellátásban teljesítik a betegekkel szembeni kötelezettségüket, részt vesznek a közellátásban komplikált és fajsúlyos esetek ellátásában is" – mondta Velkey György.

A szakállamtitkár abban bízik, hogy a mostani béremelés elegendő lesz arra, hogy itthon és azon belül is a közegészségügyben tartsa az orvosokat és az ápolókat. „Azért folyik ez az erőteljes béremelkedés az egészségügyben, hogy az állami szféra meg tudja tartani a saját kollégáit. Azt tudom mondani, hogy azok a pecsétszámok, amelyek Magyarországon megjelennek a recepteken, az elmúlt nyolc évben alig-alig csökkentek. Azt látjuk, hogy nyolcszáz pecsét az állami szférából átkerült olyan részre, ahol az orvos kolléga a saját családtagjának tud felírni receptet. Már elvándorlást nem tudok önnek érzékeltetni" – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Legolvasottabb cikkeink