• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megugorhat az egynapos beavatkozások száma

Lapszemle Forrás: mno.hu

Egy idei rendelet szerint az egynapos sebészeti műtéteket már az értékükön finanszírozzák.

A hálapénz miatt sem érdekük az orvosoknak, hogy egynapos sebészeten belül lássák el a betegeiket, de a kórházigazgatók is félnek attól, hogy ha csökken az ágyak kihasználtsága, akár be is zárhatnak egyes osztályokat. A legfrissebb adatok szerint elenyésző azoknak az eseteknek a száma, amikor nem fektették be egy-egy osztályra a pácienseket, pedig az idei évtől már az egynapos ellátás finanszírozására sem lehet panaszuk a kórházaknak. Tavaly közel 2,4 millió beteget bocsátottak el a hazai kórházak osztályairól, miközben csupán 249 ezer embert kezeltek egynapos ellátás keretében - írja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai alapján az mno.hu.

A lap szerint az egyik legjobb mutatója a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak van, itt tavaly több mint 32 ezer beteget bocsátottak el az osztályokról, miközben csaknem hatezer egynapos ellátási esetet listáztak, vagyis az összes páciens 15 százaléka még aznap hazamehetett a beavatkozás után.Bodnár Attila, a kórház igazgatója a lapnak elmondta: nagy változást hozhat az egynapos sebészeti ellátás alkalmazásának gyakoriságában, hogy egy idei rendelet szerint az egynapos sebészeti műtéteket már az értékükön finanszírozzák, vagyis ugyanakkora összeget kap a műtétre a kórház az OEP-től, ha bent tartja a beteget, mintha hazaengedné. A szakember szerint a változtatás arra ösztönözheti az intézményeket, hogy több egynapos sebészeti beavatkozást vállaljanak, ezzel pedig egy nagyobb intézmény akár több tízmillió forintot is spórolhat évente.

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese kérdésünkre elmondta, a kórházigazgatók egy része szerint az ágykihasználtság összefügghet azzal, hogy mekkora a számukra megítélt teljesítményvolumen-korlát (az OEP által havonta finanszírozott beavatkozások maximális száma egy osztályon), ezért előfordulhat, hogy benn tartanak olyan betegeket, akiket egynapos sebészet keretein belül is meg lehetne operálni.

Hangsúlyozta, ezeknél a beavatkozásoknál vannak technikai előírások is, amelyeknek meg kell felelni, mint például az elkülönített műtő, de az igazgatóknak nincs pénzük vagy energiájuk arra, hogy megszervezzék az ellátást.

Sinkó Eszter sem hagyta figyelmen kívül a paraszolvencia kérdését, hiszen az orvosok szerinte is úgy okoskodnak, hogy arányosan nagyobb lehet a hálapénz, ha több napig fekszik a kórházban a beteg.

Az összes beavatkozást tekintve a szakértő úgy véli, hazánkban a műtéteknek körülbelül 15-20 százalékát végzik egynapos sebészet keretein belül. Kitért arra is, a kórházakban előfordul, hogy bár valójában hazaengedik a pácienst, papíron még napokig a kórház betegeként tartják számon. Ennek oka, hogy az igazgatók attól félnek, a felesleges ágyakat leépítik, azaz csonkul az elérhető kapacitások mennyisége, ami orvosvesztéssel járhat.