• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megújul a légimentés hazánkban

Lapszemle 2019.03.30 Forrás: magyarnemzet.hu
Megújul a légimentés hazánkban

A kormányzat és a mentőszolgálat jelentős forrásokat fektetett a földi mentésbe, most a légimentés fejlesztésére van soron.

Magyarország történetében először éjszakai mentésre és kötéltechnika alkalmazására is képes helikoptereket kap az Országos Mentőszolgálat. Csató Gábor főigazgató a Magyar Nemzetnek kiemelte: a gépek a legkorszerűbb műszerekkel és orvostechnikai eszközökkel felszereltek, ráadásul az eddigi külföldről, Ausztriából történő drága bérlés helyett az új mentőhelikopterek magyar tulajdonban lesznek.

A főigazgató hozzátette: a gépek jó minőségét garantálja, hogy állandó karbantartás alatt állnak, alkatrészeket cserélnek bennük, függetlenül attól, volt-e meghibásodás vagy sem. Ennek köszönhető, hogy az elkövetkező tíz évben biztosan jó állapotban lesznek, és stabilan tud működni a magyar légimentés.

A tavalyi kormányhatározat értelmében az új flotta a készenléti rendőrséghez került, ők adták át a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek, amely a mentőszolgálat tulajdonában van.

Három gép megérkezett, áprilistól első körben két mentőhelikoptert már szolgálatba állítanak, várhatóan Szentes és Debrecen légimentőbázisán. Csató Gábor kitért rá: összesen hét ilyen bázis van hazánkban, ezek száma tervezetten a közeljövőben nem fog ugyan változni, ám a fejlesztésük napirenden van.

Napjainkban átlagosan 2500-2700 légimentést végeznek évente, természetesen vannak időszakok, amikor egyes helyszíneken – például nyáron a balatonfüredi vagy sármelléki bázison – több esetet látnak el – mondta el a főigazgató. Jelentős előrelépés az is, hogy világversenyek, például a Forma–1 idején nem kell külön bérelni helikoptereket. A két tartalék gép közül be tudnak állítani egyet úgy, hogy közben zavartalanul működik a hét bázison a lakosság ellátása.

– Fókuszban van a magyar mentés megújítása: az elmúlt időszakban a kormányzat és a mentőszolgálat jelentős forrásokat fektetett a földi mentésbe, amelyből közel 800 mentőautót cseréltünk a legújabbakra, a mentésirányítás pedig elektronikussá vált. Mindezek mellett most a légimentés fejlesztésére is sor kerül – összegezte a főigazgató. (Fotó: OMSZ)

Legolvasottabb cikkeink