• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mélységmérők: védőnők hátrányos helyzetben

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Még a kórházi dolgozókhoz képest is másodrendű állampolgárok vagyunk, pedig ugyanúgy egészségügyi diplománk van.

Kétezer-tizenháromban Magyar Örökség díjat kapott, 2014-ben bekerült a Magyar Értéktárba, 2015-ben pedig, fennállásának 100. évfordulóján, felvették a Hungarikumok Gyűjteményébe a védőnői szolgálatot mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszert. Az erkölcsi elismerést azonban nehézkesen követi az anyagi – a védőnők évek óta nem tudják elérni, hogy teljes jogú egészségügyi dolgozók legyenek, és a bértábla rájuk is vonatkozzon. A Magyar Idők riportjában az 1500 lakosú Szatmárcsekén kísérte el a napi útján a községben dolgozó védőnőt, Katalint, hogy bemutassa a helyzetüket.

A közelmúlt tragikus eseményeiről, az elhanyagolt, halálra éheztetett gyerekek ügyétről kérdezve a védőnő elmondja – Nemrég volt egy továbbképzésünk, és én ott értettem meg, pedig már csaknem tíz éve dolgozom védőnőként, hogy nem az én hibám, ha valami baj történik ezekkel a gyerekekkel, nem szabad minden felelősséget magamra venni. Azokból a szörnyű esetekből úgyis az a tanulság, hogy bármit teszünk, bárhogy is végezzük a munkánkat, mindig minket vesznek elő. Soha nem az az első kérdés, miért nem gondoskodott megfelelően a szülő a gyerekről, vagy hogy látta-e az orvos, hanem hogy miért nem jelzett a védőnő. Olyankor számonkérhető szakemberek, egészségügyi dolgozók vagyunk, de ha a fizetésről van szó, már más megítélés alá esünk. Még a kórházi dolgozókhoz képest is másodrendű állampolgárok vagyunk, pedig ugyanúgy egészségügyi diplománk van. Nekem kettő is, mert diplomás ápoló is vagyok, dolgoztam is koraszülöttosztályon.

Nem gondolkodott azon, hogy visszamenjen kórházba dolgozni?
– Amikor tavaly az ottani kollégák megkapták a fizetésemeléseket, komolyan elgondolkodtam rajta. De csak krónikus osztályon lett volna hely, és azt én nem bírnám.

Mennyi most a fizetése?
– Az alapbérem 135 ezer forint körül van, tehát csak fizetéskiegészítéssel kapom meg a 161 ezer forintos garantált bérminimumot. A pótlékokkal együtt 200 ezer forint körül keresek, mert három gyerekem van, és így adó- és járulékkedvezményt kapok.

Mennyit keresne, ha kórházban dolgozna?
– Majdnem a dupláját. Alapfizetésként 194 ezret ajánlottak, plusz 24, illetve 40 ezer forint pótlékot kaptam volna, ha ágy mellett dolgozom. De kórházi védőnőként is többet keresnék, úgy, hogy nem kellene családokhoz járnom, az óvodai, iskolai védőnői feladatokat ellátnom.

És méhnyakrákszűrést sem kellene végeznie.
– Igaz, hogy a kolléganők közül sokan nem vállalták, de én örömmel csinálom. Jó érzés, hogy szívesebben jönnek hozzám az asszonyok, mint a nőgyógyászhoz, volt, aki 27 évesen nálam járt először szűrésen. Nem volt zökkenőmentes az egész folyamat, mert már 2014-ben megvoltak a papírjaim, az első kenetet csak tavaly novemberben tudtam levenni a különböző engedélyek késedelme miatt. A finanszírozás pedig máig megoldatlan, mert bár a polgármesteri hivatal már megkapta a pénzt az elvégzett munkáért az egészségbiztosítótól, én még nem. Nem tudják, melyik jogcímen tudják kifizetni.