• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mentális betegségeket okozhat a mesterséges intelligencia

Lapszemle 2023.05.03 Forrás: Index
Mentális betegségeket okozhat a mesterséges intelligencia

A virtuális világokban eltöltött idő növekedésével egyes emberek elszigetelődhetnek a valóságtól, ami depresszióhoz vezethet.

Továbbra is megállíthatatlanul fejlődnek a különböző mesterséges intelligenciák, melyeket napról napra egyre több ember ismer meg, és kezd el aktívan használni. Mint azonban bármire az életben, úgy a különböző nyelvi modellekkel, vagy ha úgy tetszik, chatbotokkal való beszélgetésre is rá lehet függni. A kérdés az, hogy ez idővel milyen hatással lesz a mentális egészségünkre – az Open AI-féle ChatGPT őszinte választ adott - írja az index.hu.

Egy éve ilyenkor a világ java része még azt sem tudta, hogy eszik-e vagy isszák a mesterséges intelligenciát, mára azonban olyan elképesztő népszerűségre sikerült szert tennie a különböző nyelvi modelleknek, hogy azokról tulajdonképpen naponta lehet olvasni. Azt persze, hogy mindez a jövőben áldás vagy átok lesz, egyelőre nem tudni – az azonban szinte biztosra vehető, hogy kizárólag rajtunk múlik, merre billen el a mérleg nyelve.

Annak érdekében, hogy a nyelvi modellekkel kapcsolatban még szakmaibb, elgondolkodtatóbb és izgalmasabb cikkeket írhassunk, az Index együttműködésbe lépett Kerek István ChatGPT magyarul Facebook-csoportjával. A csoportba bárki csatlakozhat, lényege pedig, hogy a tagok egy összetartó közösséget alkotva egymást segítsék és edukálják a mesterséges intelligenciát érintő kérdésekkel kapcsolatban. Bárki szabadon megoszthatja tippjeit, gondolatait vagy akár félelmeit is – jelenlegi cikkünkben például pontosan egy ilyen, a csoportban korábban többször is felmerült témát fogunk kivesézni.

Bajba kerülhetünk, ha nem vigyázunk

Mint említettük, a nyelvi modellek túlzott használata könnyedén függőség kialakulásához vezethet, mellyel a ChatGPT is egyetért. Az egyik csoporttag azt kérte az Open AI nyelvi modelljétől, hogy generáljon olyan új, eddig nem ismert mentális betegségeket, melyek a mesterséges intelligencia túlzott használata miatt alakulhatnak ki a jövőben az embereknél. A ChatGPT nem habozott, rögtön hat lehetőséggel is előállt, melyek között találunk komolyabb és kevésbé komoly diagnózisokat is.

A mesterséges intelligencia szerint az első mentális betegség, mely kialakulhat az embereknél, az az AI-függőség. „Az emberek annyira megszokják az AI által nyújtott segítséget és kényelmet, hogy képtelenek lesznek nélkülük boldogulni. Ez a függőség hatással lehet a társas kapcsolataikra és a munkahelyi teljesítményükre is” – fogalmazott a nyelvi modell. Második lehetőségként az AI okozta szociális izolációt hozta fel a chatbot, amit azzal indokolt, hogy az AI által létrehozott virtuális világokban eltöltött idő növekedésével egyes emberek elszigetelődhetnek a valóságtól, ami depresszióhoz és szociális izolációhoz vezethet.

A listára felkerült az AI-túlterhelés is, amely alatt arra gondolt a nyelvi modell, hogy az AI-technológiák használatával egyre több információhoz jutunk hozzá, ezt a rengeteg információt azonban nehéz befogadni, ami mentális fáradtságot és szorongást okozhat. A ChatGPT szerint az AI-rendszerek által generált tökéletes társak és barátok megjelenése komoly hatással lehet a valós emberi kapcsolatokra is. Az embereknek nehezükre eshet megtalálni a helyüket a valóságban, és elvárásaik irreálissá válhatnak – ezt az állapotot AI általi kapcsolati zavar névvel illette a nyelvi modell.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink