• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mesés gyógyulás a Debreceni Egyetemen

Lapszemle Forrás: Debreceni Egyetem

Tanulás, mese- és művészetterápiás foglalkozás is segíti a gyermekek gyógyulását.

Betegségük alatt több hónapot is eltölthetnek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékén a kis betegek. Az olykor fájdalmas kezelések nehézségeit enyhítheti, ha a gyermekek festéssel, rajzolással, vagy bármilyen kézműves tevékenységgel oldhatják belső feszültségeiket - olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

Miholecz Judit klinikai gyermek szakpszichológus 2009 novembere óta dolgozik a tanszéken, ahol leukémiás, anémiás, hemofíliás, szolid tumorban szenvedő gyermekeket is kezelnek. A gyermekek gyógyulását mese- és művészetterápiás foglalkozás is segíti. A mese azon túl, hogy gondolkodásra, a képzelőerő fejlesztésére ösztönöz, emocionális szinten megtanít valakivel azonosulni, így valamely szereplőn keresztül sokkal könnyebb a gyermekeknek önmagunkról is beszélni. A művészetterápiás foglalkozás segít a szorongást oldani, a kórházi körülmények okozta izolációt csökkenteni, kifejezésre kerülhet mindaz, amit nem tudunk szavakba önteni. A szakember szerint a heti kétszeri foglalkozások alatt a gyermekek az alkotói folyamat révén megélhetik a Flow-élményt, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, belefeledkezik, átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli. Az alkotások a gyermekek belső világát tükrözik.

- Amikor a gyermekek bekerülnek az osztályra, a szabadságuk korlátok közé szorul. Alá kell vetniük magukat az életük megóvása érdekében a nélkülözhetetlen kezeléseknek, vizsgálatoknak, vagy például egy vérvételnek. Erős a külső kontroll és sok a kötelesség. Ezért a foglalkozásokon mi teret engedünk a szabad akaratnak. Mindig a gyermekek döntik el, mihez van kedvük: mesélni, rajzolni, festeni, beszélgetni – magyarázza a szakpszichológus. Legszívesebben olajpasztellel és vízfestékkel dolgoznak a gyermekek. A szakember pedig azt tanácsolja a szülőknek, hogy gyűjtsék a rajzokat, melyeken keresztül nyomon lehet követni a gyermekek gyógyulási folyamatát.

A tanszékre sok önkéntes jár, akik társasjátékoznak a kicsikkel, felolvasnak nekik, együtt alkotnak velük. A 21 éves, gyógyszertári szakasszisztensi végzettségű Szabó Mónika is szabad idejében kezdte el látogatni a gyerekeket. Ma már kéthetente kreatív foglalkozásokat szervez számukra. Minden alkalommal más-más ötletes mű kerül ki az ügyes kezek közül. Hol tányért festenek, hol kulcstartót varrnak, máskor képeslapot készítenek, vagy szalvéta technikát használnak a dekoráláshoz. A fiatal lány szerint a gyerekek annyira lelkesek, és olyan sok pozitív visszajelzést adnak számára, ami őt is feltölti.