• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mi az igazság a nyírfacukorról?

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Egyéni érzékenység szernt béltüneteket okozhat fogyasztása a dietetikus szerint.

"Cukros vagyok, és nemrég olvastam egy új, természetes édesítőszerről, a nyírfacukorról. Viszonylag jó az ára, és azt írja a forgalmazó, hogy cukrosok is fogyaszthatják. A háziorvostól megkérdeztem, de azt mondta, hogy semmilyen cukrot sem szabad ennem. Ez reklámfogás akkor, vagy mi az igazság?" – kérdezi Délmagyarország makói olvasója.

– Eredetileg a nyírfa kérgéből vonták ki a nyírfacukrot (xilitet), innen az elnevezése is. Megtalálható a zöldségeinkben és a gyümölcsökben is – kezdte válaszát Horváthné Varga Ibolya szegedi diétás nővér, élelmezésvezető. – Előnye, hogy a cukornál alacsonyabb az energiatartalma, 100 grammban 240 kalória van. Lassan szívódik fel és alakul át, erősíti a jóllakottság érzését. Fokozatosan emeli a vércukorszintet, így a szervezetet nem készteti feleslegesen inzulintermelésre. Ez elősegíti az étvágy csökkenését, és késlelteti az éhségérzetet. Édesítőhatása megegyezik a cukoréval, ételkészítésnél a hagyományos cukrokhoz hasonlóan keveredik és helyettesíti azokat. Mellékíze nincs, főzelékek, desszertek készítéséhez is ajánlott. Nagy előnye még a nyírfacukornak, hogy a fogak szempontjából a legjobb édesítőszer, jelentősen csökkenti a fogszuvasodást, hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba épüléséhez.

A szakember felsorolta a hátrányait is. Egyéni érzékenység szerint ugyanis béltüneteket, hasmenést okozhat, ezért fokozatosan célszerű hozzászokni, és emelni az adagot. Tudni kell róla, hogy nem fogyasztószer, ha valakinek csak cukormentesen kell étkeznie, fokozatosan áttérhet a nyírfacukorra. Azoknak a cukorbetegeknek, akik úgynevezett számított szénhidrátosok, semmiképpen sem ajánlja, mert nem helyettesíti a jó minőségű mesterséges édesítőszereket. Tudni kell, hogy a mesterséges édesítőszerek használatakor ezek szénhidráttartalmát is számolni kell, ugyanúgy, mint a nyírfacukorét is. Mivel a nyírfacukor mai előállítása vegyi úton történik, bonyolult és drága, ezért ugyan a forgalomban nagyon sokféle kapható, érdemes utánanézni, és a biztonságos, de drágább xilitet választani.